Izbornik

Kako spakirati ručnu prtljagu?

Kako spakirati ručnu prtljagu?

1. Pravila za pakiranje ručne prtljage

Putnici koji lete s niskotarifnom aviokompanijom mogu puno uštedjeti ukoliko spakiraju se na odgovarajući način. Ako ne želite platiti dodatne naknade i namjeravate sve osobne stvari spakirati u kofer/torbu/ruksak propisanih dimenzija za besplatnu ručnu prtljagu, slijedite ova jednostavna pravila:

 • Odaberite ruksak umjesto kofera – elastičniji je, a ukoliko je potrebno, veličinu istog možete smanjiti čak na način da neke stvari poput odjeće stavite na sebe
 • Ponesite sa sobom samo najneophodnije stvari – uzmite u obzir da se neke potrepštine mogu kupiti nakon slijetanja
 • U slučaju da Vam je Vaša kozmetika od izuzetne važnosti, razmotrite kupnju  manjih bočica u ljekarnama ili drogerijama, uz pomoć kojih možete ponijeti određenu količinu šampona, krema i drugih tekućina. Ne zaboravite na zaštitne mjere kojima se ograničava količina tekućina koju smijete spakirati u ručnu prtljagu
 • Tehnika slaganja stvari od velikog je značaja; najefikasnija metoda je rolanje odjeće i pakiranje jedne stvari uz drugu kako bi se uštedjelo na prostoru
 • Kozmetiku, laptop i druge slične stvari spakirajte na vrhu
 • Isprave potrebne tijekom putovanja stavite u vanjski džep prtljage

2. Koje su dozvoljene dimenzije ručne prtljage?

Svaka aviokompanija određuje stroge propise glede količine dozvoljene ručne prtljage, njezine dimenzije i težine. Putnici moraju poštovati ova pravila ne samo zbog mogućih dodatnih naknada u slučaju prekoračenja propisanih limita nego i radi sigurnosti.

55 x 40 x 20 cm

 maksimalna veličina ručne prtljage kod većine niskotarifnih aviokompanija

8 kg

 maksimalna dozvoljena težina ručne prtljage kod većine niskotarifnih aviokompanija

1 komad prtljage

 dozvoljena količina ručne prtljage koju je moguće unijeti u avion (kod većine niskotarifnih aviokompanija)

Pažnja!

 • Niskotarifne aviokompanije ne dozvoljavaju roditelju/skrbniku novorođenčeta ponijeti dodatni komad ručne prtljage. Sav pribor, uključujući i hranu za bebe, roditelj/skrbnik treba staviti u svoju prtljagu. Štoviše, ne odobrava mu se u ovom slučaju povećanje limita ručne prtljage.
 • Neke aviokompanije ovisno o razredu određuju različite dozvoljene dimenzije, težinu i količinu ručne prtljage (ekonomski, poslovni, prvi razred i sl.)
 • Ukoliko Vaša ručna prtljaga premašuje propisane dimenzije i težinu, aerodromske službe mogu je prijaviti kao predanu prtljagu sukladno odgovarajućim propisima
 • Obavezno provjerite detaljne upute koje se odnose na propisane dimenzije i težinu prtljage aviokompanije s kojom putujete.

3. Što spakirati u ručnu prtljagu?

U avion sa sobom ponesite dragocjenosti, nakit, dokumente i novac. Imajte na umu da se predana prtljaga ponekad može oštetiti tijekom leta, prema tome, sve lomljive stvari poput kamere,fotoaparata, laptopa ili staklenih predmeta, spakirajte u ručnu prtljagu.

4. Smijem li spakirati hranu i piće u ručnu prtljagu?

Prilikom pakiranja ručne prtljage nemojte zaboraviti na propise vezane uz količinu tekućina koju smijete unijeti u avion, kao što su pića, hrana u tekućem stanju, kozmetika, itd. Ovi propisi odnose se i na kreme, gelove, aerosole, kupke, paste za zube i losione. Dozvoljeno je prevoziti tekućine u bočicama maksimalne zapremine od 100 ml. Sve bočice i druga pakiranja trebaju biti zajedno stavljene u prozirnu plastičnu vrećicu maksimalne zapremine od 1 litre.

Izuzeci od propisanih pravila primjenjuju se kada se prevozi hrana za bebe i neophodni lijekovi koje putnik mora koristiti tijekom leta.

Ne postoje ograničenja kada je u pitanju prijevoz hrane unutar granica EU-a. Dozvoljeno je da sa sobom ponesete sendviče, peciva, slatkiše, voće, povrće i druge proizvode.

5. Smijem li ponijeti laptop u avion?

Većina redovnih aviokompanija (kod niskotarifnih je to rijetkost) dozvoljava da sa sobom ponesete još jedan komad prtljage, kao tzv. dodatnu ručnu prtljagu. Dodatna ručna prtljaga uključuje:

 • torbu za laptop (s punjačem i mišem),
 • fotoaparat (u posebnoj torbi ili u ručnoj prtljazi),
 • druge manje električne uređaje (mobitel, mp3 čitač, ručne konzole),
 • kišobran,
 • kaput/jaknu,
 • tisak, knjige (u umjerenim količinama),
 • žensku ili mušku ručnu torbu (sa dozvoljenim sadržajem)

Pažnja!
Niskotarifne aviokompanije uglavnom ne dozvoljavaju dodatnu ručnu prtljagu. Ukoliko letite s niskotarifnom aviokompanijom, sva gore navedena oprema mora biti spakirana u jednu ručnu prtljagu. 

Što nije dozvoljeno u ručnoj prtljazi?

U ručnu prtljagu nije dozvoljeno stavljati oštre metalne predmete poput škara, otvarača za boce, švicarskog noža itd.

Gdje treba smjestiti ručnu prtljagu?

Ručnu prtljagu treba smjestiti u za to namijenjenom prostoru koji se nalazi iznad sjedala.

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!