Izbornik

Hrana u ručnoj prtljazi u avionu

Hrana u ručnoj prtljazi u avionu

Hrana u ručnoj prtljazi – što se smije ponijeti?

Opća pravila o prijevozu hrane u ručnoj i registriranoj prtljazi

Pripremajući se za putovanje avionom, nerijetko želimo ponijeti sa sobom nešto za pojesti, za slučaj da nas tijekom leta uhvati „mala glad”. Međutim, u takvoj se situaciji uvijek poteže sljedeće pitanje: je li uslijed striktnih propisa o prijevozu prtljage u avionu, prijevoz hrane u ručnoj prtljazi zabranjen ili samo ograničen?

Odgovor na ovo pitanje ide u prilog putnicima: niti jedna aviokompanija nije svojim pravilnikom propisala zabranu prijevoza hrane u ručnoj prtljazi. Bitno je također napomenuti da se hrana može prevoziti kako u ručnoj, tako i u registriranoj prtljazi. U slučaju registrirane prtljage možemo prevoziti praktički sve, naravno poštujući pri tome relevantne sigurnosne standarde i propisane dozvoljene dimenzije i težine prtljage. S druge pak strane, prijevoz hrane u ručnoj prtljazi podliježe nizu ograničenja.

Hrana u ručnoj prtljazi u svjetlu carinskih propisa

Carinski propisi primjenjuju se prije svega na prijevoz hrane prilikom putovanja iz trećih zemalja u države članice EU-a. Na takvim letovima zabranjen je prijevoz u ručnoj prtljazi: mesa, mliječnih proizvoda i drugih proizvoda životinjskog podrijetla te povrća i voća.

Osim toga, prije leta korisno je upoznati se s carinskim propisima države odredišta te tranzitnih država kroz koje ćete putovati – u nekim državama na snazi su posebni propisi koji zabranjuju uvoz određenih prehrabmenih proizvoda, najčešće svježih. Na taj ćete način izbjeći eventualne probleme s prtljagom u zračnoj luci.

Prehrambeni proizvodi dozvoljeni u ručnoj prtljazi

U većini aviokompanija prijevoz hrane u ručnoj prtljazi ne podliježe posebnim ograničenjima. Bitno je da je svaki proizvod u originalnom pakiranju te da ima važeći rok trajanja.

Posebnu pažnju obratite na lako pokvarljive proizvode jer neki prijevoznici mogu zabraniti unošenje istih u avion. Za svaki slučaj provjerite pravilnik Vaše aviokompanije, pogotovo u slučaju duljeg leta.

Prije leta trebamo imati na umu načela vezana uz načine prijevoza napitaka i drugih tekućih ili polutekućih proizvoda koji se lako mogu proliti. U ručnu prtljagu možemo spakirati ukupno 1 litru tekućina, spremljenih u manje flašice/spremnike maksimalnog kapaciteta od 100 ml. Ovo su propisi koji direktno proizlaze iz općih sigurnosnih zahtjeva.

U tablici ispod naveli smo neke od najpopularnijih prehrambenih proizvoda koje smijete prevoziti unutar EU-a.

Vrsta proizvoda

ručna prtljaga

registrirana prtljaga

Domaći kolači

DA

DA

Bomboni, keksi, grickalice, čokoladni prutići, čips

DA

DA

Hrana za bebe na putovanju

DA*

DA

Kobasice, naresci, mesne konzerve

DA

DA

Kocke za juhu

DA

DA

Med

DA**

DA

Voće, povrće, svježe začinsko bilje

DA

DA

Prehrambeni proizvodi u konzervama ili teglama, npr. juhe, umaci, želei, začini, med, čokolada

DA**

DA

Orijentalni tekući začini

DA**

DA

Umaci, juhice, želei – u prahu

DA

DA

Tvrdi sirevi tipa parmezan

DA

DA

Tegle s konzerviranom hranom (pekmez, kompot)

DA**

DA

Tege sa sušenim gljivama

DA

DA

Čvrsta hrana, np. sendviči, čajno pecivo, sirevi, orasi, energetske pločice od žitarica

DA

DA

Hrana za bebe: sokovi, voda, mlijeko – prijevoz istih je dozvoljen i nije ograničen. Ovi prehrambeni prozivodi moraju proći posebnu sigurnostnu kontrolu.

** Tekućine smijete prijevoziti u spremnicima/boćicama od max. 100 ml.

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!