Izbornik

Prtljaga: dimenzije i težina

Prtljaga: dimenzije i težina

Odabrana je Vama turistička destinacija, kupljena avionska karta ... i što je s prtljagom? Kovčeg ili torba na koju ćemo pakirati stvari moraju imati odgovarajuće dimenzije i težinu. Koje su dopuštene dimenzije predane prtljage? Koliko može vagati vaša ručna prtljaga? Većina prijevoznika ima svoj pravilnik za prijevoz prtljage, koji se mora pročitati prije putovanja. Svako odstupanje od propisa może nas, nažalost, skupo koštati.

Veličina ručne prtljage

Dimenzije ručne prtljage mogu se razlikovati između prijevoznika. Primjerice: ručna prtljaga u Wizz Airu i ručna prtljaga u   Ryanairu su slične veličine, ali razlika je nekoliko centimetara. Nije ništa posebno, ali tijekom sigurnosnih provjera u zračnoj luci, ovih nekoliko centimetara može značiti nužnost dodatnog plaćanja prtljage i predanja je u prtljažni prostor zrakoplova.

Ručna prtljaga mora biti spremljena u pretincu za prtljagu iznad sjedala. Svaki prijevoznik pojedinačno određuje dimenziju i težinu ručne prtljage. Podsjetimo, veličina ručne prtljage koja se daje u propisima pojedine zrakoplovne tvrtke uključuje elemente kao što su ručke, kotači, držače itd. Međutim, dopuštena težina ručne prtljage je obično između 8 i 10 kg.

Dimenzije registrirane prtljage

Ukoliko nam dimenzije ručne prtljage nisu dovoljne, možemo predati dodatnu prtljagu je u prtljažni prostor zrakoplova. Dimenzije prijavljene prtljage i njezina težina moraju biti u skladu sa standardima koje je dostavio prijevoznik, ipak moramo uzeti u obzir također i količinu prtljage. Broj kofera koje možemo odnijeti u prtljažni prostor ovisi o klasi / tarifi u kojoj putujemo. Što se tiče cijene za dodatnu prtljagu, na nju utječe nekoliko čimbenika, među ostalim:  količina prtljage, njezina težina, datum putovanja (u sezoni su naknade veće), kao i ruta leta.

Ograničenja na težinu i dimenzije ručne i registrirane prtljage na pojedinim zrakoplovnim tvrtkama mogu se provjeriti na našoj internetskoj stranici.

Koji kofer kupiti?

Ukoliko želimo kupiti kofer za zrakoplov, moramo uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prva od njih su, naravno, dimenzije kofera za zrakoplov, koji vrijede kod određenog prijevoznika. Drugo važno pitanje je koliko često putujemo. Ljudi koji izlaze sporadično mogu kupiti  jeftinije torbe ili kofere, dok će za ljude koji putuju čak i nekoliko puta mjesečno najbolje je rješenje kupiti solidan kofer od poštenog proizvođača.

Kofere koje možete kupiti u trgovinama.mogu biti: tvrde, mekke ili polutvrde (imajte na umu da imaju metalni patentni zatvarač i rotirajuće kotače skrivene u kućištu). Koji je najbolji? U slučaju ručne prtljage korisni bit  ću tzv.mekani/tekstilni  koferi, koji su fleksibilni te jednostavno stavite njih u pretinac za prtljage. Torbe i ranci su još rastezljivije. U ulozi ručne prtljage pogodni su također polutvrdi koferi, koji omogućuju stvarima unutra veću zaštitu od oštećenja, ipak težu malo više, a kao što znamo, u slučaju ručne prtljage, svaki kilogram se računa.

Ukoliko tražite kofer koji će služiti kao registrirana prtljaga, najbolje je uložiti u čvrste materijale. Ova vrsta prtljage je više izložena oštećenjima  (bacanje kofera od strane osoblja zračne luke je, nažalost, uobičajena praksa), tako da u ovom slučaju poslužit će bolje tzv. tvrdi kofer (po mogućnosti iz polikarbonata), s dodatnim pojačanjima. Također je vrijedno ulagati u  patentni zatvarač TSA ili lokot s ključem.

 

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!