Izbornik

Kako spakirati prtljagu za let?

Kako spakirati prtljagu za let?

Registrirana prtljaga (glavna, prijavljivana) prijevozi se u prijevoz u prtljažnom prostoru zrakoplova . Po dolasku u zračnu luku, možete ga predati zrakoplovnim tvrtkama prilikom prijave ( tzv. check-in) ili na posebno mjesto za odlaganje prtljage (tzv. baggage drop-off point).

Od trenutka kada predate prtljagu i stavite poseban privjesak, zrakoplovne tvrtke preuzimaju odgovornost za Vašu prtljagu. Dobivate drugi dio privjeska, koji se najčešće lijepi na kupon za ukrcavanje. To je osnova za identifikaciju prtljage po dolasku i za pritužbe u slučaju oštećenja ili gubitka.

 

Koje dimenzije ima registrirana prtljaga?

Dopuštene granice težine i količine određuje svaki zrakoplovni prijevoznik pojedinačno (provjerite detaljne informacije o težini i veličini predane prtljage).

Dimenzija ovisi o vrsti veze, klasi rezervacije i ruti, najčešće:

158 cm to jest maksimalna dimenzija prtljage za većinu zrakoplovnih prijevoznika; izračunava se na temelju zbroja triju rubova prtljage
20-32 kg je raspon težine za niskotarifne i redovne zrakoplovne tvrtke
1-4 komada to je obično dopušteni broj komada prijavljene prtljage

 

Što ne smijete ponijeti u registriranoj prtljazi?

Iz sigurnosnih razloga, registrirana prtljaga podliježe određenim ograničenjima. Bez obzira na zračnu liniju koju odaberemo, svakom putniku je zabranjeno nošenje eksploziva i zapaljivih tvari u registriranoj  prtljazi, kao npr. Alkohol preko 70%, vatromet, posude koja sadrže gorivo za upaljače i lažne eksplozivne naprave. Osim toga, ne možete ponjeti kemikalije i otrovne tvari, uključujući otrove za štakore miševe, puške za suzavac, nagrizajuće substancije, boje i otapala, cilindre za turistički plin itd. (više o dopuštenim i zabranjenim predmetima u zrakoplovu)

Zapamtite!

Vrijedne i delikatne predmete, poput prijenosnog računala, fotoaparata, novca, nakita, dokumenata, ponesite sa sobom u ručnu prtljagu zbog rizika od oštećenja ili gubitka.

 

Posebna prtljaga

Ako želite nositi veliki, neobični oblik prtljage ili prtljagu izloženu na oštećenje (npr. bicikl, daska za surfanje, snowboard, skije, glazbeni instrumenti, itd.), Morate to prijaviti prije polaska (najmanje 48 sati prije polaska). U tom slučaju kontaktirajte naš Korisnički Centar. Konzultant će vam pomoći da ispunite potrebne formalnosti (saznajte više o posebnoj prtljazi).

 

Niskotarifne zrakoplovne tvrtke

Jeftini prijevoznici obično naplaćuju dodatnu naknadu za registriranu prtljagu. Ako odlučite kupiti prtljagu - označite ovu opciju prilikom rezervacije leta. Iznos naknade za prijevoz prijavljene prtljage bit će uključen u konačnu cijenu prije završetka postupka rezervacije.

 • Kod većine niskotarifnih zrakoplovnih tvrti najveća težina jednog komada prijavljene prtljage iznosi 32 kg. Čak i ako je putnik platio dodatne kilograme viška prtljage, pojedinačna prtljaga ne može preći tu težinu.
 • Plaćena prtljaga koja prelazi ograničenja težine ili veličine smatra se viškom prtljage ili posebnom prtljagom i podliježe dodatnim troškovima.
 • Prijavljena prtljaga ne može se rezervirati za bebe i djecu mlađu od 2 godine.
 • Ne možete podijeliti granice težine između prtljage.

Primjer: Ako dvije osobe nose prtljagu težine do najviše 15 kg, tada u takvoj situaciji ne mogu uzeti jednu prtljagu težine 20 kg i jednu težinu od 10 kg.

 • Neke linije omogućuju mogućnost spajanja ograničenja težine prtljage.

Primjer: Ako dvije osobe putuju zajedno i kupile su prtljagu s maksimalnom težinom od po 15 kg, mogu ponijeti jednu prtljagu težine 30 kg.

 • Dopuštena težina prtljage za određene zračne prijevoznike može se naći na stranicama koje sadrže Pravilnik.

Redovite zračne linije

 • Prtljaga registrirana u većini slučajeva uključena je u cijenu leta, iako redovite zračne linije češće također uključuju troškove za prtljagu.
 • Ograničenja težine i količine razlikuju se ovisno o klasi leta (ekonomska, poslovna, prva) i ruti leta.
 • Prtljaga koja prelazi dopuštene granice smatra se viškom prtljage i mora se platiti prema cjeniku.

 

Ograničenja prtljage

Prije nego stavite predmete u svoj kofer:

 • provjerite uvjete prijevoza prtljage koji se odnose na zrakoplovnu tvrtku u kojoj putujete (pročitajte više o dopuštenoj težini, veličini i broju prtljage kod najpopularnijih prijevoznika),
 • provjerite koje predmete možete nositi u ručnoj prtljazi a koje predmete u registriranoj. Ovdje možete pronaći popis zabranjenih predmeta i onih koji su dopušteni za prijevoz.
 • pamtite o ograničenjima prijevoza tekućina, gelova i aerosola. Kozmetika, pića ili druge tekućine koje se prevoze u ručnoj prtljazi moraju se nalaziti u posudama do 100 ml koje treba staviti u jednu prozirnu plastičnu posudu. Svaki putnik može uzeti u zrakoplov ukupno 1 litru tekućine. Ako želite uzeti kozmetiku u većim pakiranjima, zapakirajte ih u registriranu prtljagu.

 

Pravila za pakiranje prtljage

Prilikom pripreme prtljage za let, imajte na umu nekoliko pravila:

 • nakit, malu elektroničku opremu, novac, ključeve, lijekove, dokumente i druge dragocjenosti uvijek upakirane u ručnu prtljagu,
 • zaštititi osjetljive i krhke predmete; omotajte ih mekom krpom ili papirom,
 • odmjerite svoju prtljagu prije nego je odnesete u zračnu luku kako biste izbjegli plaćanje naknade za višak prtljage,
 • pobrinite se da bi vaša prijavljena prtljaga ne ostala oštećena tijekom prijevoza - zatvorite i osigurajte svoje kovčege, torbe ili ruksak pomoću posebne folije, vrpce ili zaštitne navlake .
 • uklonite sve naljepnice iz prtljage s prethodnih putovanja. Zadržanje njih može dovesti do slanja prtljage u drugu zračnu luku.
 • označite svaku registriranu prtljagu svojim kontaktnim podacima pomoću privjeska koji možete primiti tijekom prijave,
 • kako biste spriječili pogreške prilikom podizanja prtljage, označite svoj kovčeg prepoznatljivim znakom - vrpcom, naljepnicom itd.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!