Izbornik

Wizz Air

Advertisement

Najpovoljnije ponude aviokompanije Wizz Air na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u dva pravca

Advertisement

✔️ Gdje leti avio kompanija Wizz Air?

Wizz Air leti na mnoga popularna odredišta. Da biste provjerili dostupnost letova, koristite stranicu eSky.

✔️ Kada mogu kupiti najjeftinije avionske karte za Wizz Air?

Za letove avio kompanijom Wizz Air najbolje je kupiti karte što je prije moguće.

✔️ Koje avio kompanije operiraju slične rute?

Za odredišta koja upravlja Wizz Air upravljaju i druge avio kompanije i možete ih pronaći na stranici eSky.

✔️ Mogu li rezervirati hotel zajedno sa letom Wizz Air?

Korištenjem stranice eSky možete rezervirati hotel sa letom, u okviru paketa Let + Hotel. Ne samo da ćete uštedjeti vrijeme, već i novac zahvaljujući popustu koji nudimo na paket.

Saznajte više o Wizz Air

Wizz Air

Wizz Air je mađarska jeftina aviokompanija koja posluje u Srednjoistočnoj Europi, Zapadnoj Europi, Gruziji, Izraelu i Turskoj. Prvi avion ovog prijevoznika poletio je 19. svibnja 2004. godine iz Katowica u Poljskoj. Jedan od putnika na ovom inauguracijskom letu bio je osnivač i predsjednik uprave Wizz Air József Váradi. Kao i većina ostalih jeftinih aviokompanija Wizz Air koristi manje zračne luke koje omogućavaju jeftiniji i brži prihvat i otpremu putnika. U avionima dostupan je samo jedan razred, s kožnim sjedalima. Posada aviona uz dodatnu naknadu nudi servis hrane i pića.

Trenutno avioni Wizz Air opslužuju 340 linija. Aviokompanija zapošljava oko 2000 osoba. Glavna baza Wizz Air nalazi se u zračnoj luci Budapest Liszt Ferenc, najvećem međunarodnom aerodromu u Mađarskoj, smještenom 16 km jugoistočno od centra glavnog grada. Ovo je druga po veličini zračna luka u Centralnoj Europi čiji počeci datiraju iz 1950. godine. Godišnje kroz nju prođe oko 8 milijuna putnika koji putuju s oko 40 aviokompanija.

U zračnoj luci nalazi se čekaonica za putnike Wizz Air koji su kupili uslugu Ekskluzivna čekaonica. Ovi putnici mogu računati na besplatne obroke i pića, pristup Internetu, tisku, televiziji i toaleti.

Wizz Air prtjaga – težina i dimenzije

Dimenzije i težina prtljage u Wizz Air su striktno određene. Stoga prije rezervacije obavezno provjerite koliko komada prtljage možete ponijeti sa sobom. Povrh toga, prije leta upoznajte se s carinskim propisima u zemlji destinacije. U slučaju nedoumica najbolje je provjeriti tzv. Bijelu listu predmeta dozvoljenih za zračni prijevoz na web-stranicama lokalnog tijela za civilno zrakoplovstvo. Sukladno propisima aviokompanije Wizz Air putnici mogu bez dodatne naknade ponijeti jedan komad ručne prtljage (kabinske) dimenzija 40x30x20 cm i težine do 10 kg.  Svaki putnik koji kupi uslugu Wizz Priority može ponijeti dodatni komad prtljage maksimalnih dimenzija 55x40x23 cm.

Koliko komada registrirane prtljage moguće je prevesti u avionu Wizz Air? Ograničenje iznosi 6 komada, od kojih 3 komada mogu biti težine do 32 kg i dimenzije 149x119x171 cm, 2 komada maksimalne težine 20 kg i 1 komad težine do 10 kg.  Registriranu prtljagu u Wizz Air možete kupiti prilikom rezervacije ili tek nakon on-line prijave na let.

Mreža linija Wizz Air

Jeftine aviokompanije su jedan od najčešće biranih sredstava prijevoza. Kamo možete letjeti s Wizz Air? Mreža linija Wizzair konstantno se širi – trenutno obuhvaća nekoliko stotina ruta u Europi i Bliskom Istoku. Aviokompanija opslužuje odredišta, između ostalog, u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Norveškoj ili Izraelu.

Wizz Air posjeduje oko 30 operativnih baza. Sve linije opslužuju moderni avioni. Flota Wizz Air sastoji se od nekoliko desetaka modernih aviona koji putnicima i čitavoj posadi osiguravaju udobno i sigurno putovanje. Wizz Air koristi avione iz obitelji A320, uključujući model A320s. Flota stalno se proširuje – mađarski prijevoznik naručio je već nove avione, između ostalog i A321neo.

Kako izmijeniti rezervaciju u Wizz Air?

Je li moguće izmijeniti rezervaciju? Kako izmijeniti datum putovanja u Wizz Air? Putnici mogu izmijeniti rezervaciju, međutim, ova se usluga dodatno naplaćuje (naknada za ponovnu rezervaciju i pokriće moguće razlike u cijenama karata). Moguće je izmijeniti rutu, vrijeme polaska ili datum, najkasnije 3 sata prije polijetanja. Putnici mogu isto tako promijeniti prezime putnika ili kupiti popratne usluge, primjerice kupiti dodatnu prtljagu ili mjesto u avionu s više prostora za noge. I u ovim slučajevima izmjene potrebno je uvesti najkasnije 3 sata prije putovanja. Svaki putnik ima pravo na jednu besplatnu izmjenu on-line rezervacije, ukoliko ista odnosi se na:

  • izmjenu 1-3 znakova u prezimenu putnika,
  • izmjenu spola putnika (ukoliko smo prilikom rezervacije pogriješili i npr. ženi dodijelili titulu u muškom obliku ili obrnuto)
  • zamjene skraćenih podataka punim imenom i prezimenom.

Što smijemo nositi u ručnoj prtljazi u Wizz Air?

Sukladno sigurnosnim propisima u kabinskoj (ručnoj) prtljazi nije dozvoljeno prevoziti određene vrste predmeta. Što smijemo nositi u ručunoj prtljazi? Prvenstveno predmete koje ne predstavljaju opasnost drugima i nemaju oštre rubove. Primjerice, u avion smiju se ponijeti, između ostalog, lijekovi, osobne stvari, laptop, odjeća itd. Međutim, kako biste izbjegli probleme prilikom sigurnosne kontrole, slijedite propise vezane uz prijevoz kozmetike u ručnoj prtljazi. Tekuću kozmetiku u ručnoj prtljazi potrebno je prevoziti u pakiranjima od 100 ml, u prozirnoj torbi dimenzija 20x20 cm i zapremnine od 1 l.  Kako prevoziti kozmetiku u krutom stanju, npr. puder, sjenila za oči ili ruž za usne? U ovom slučaju dovoljno ih je staviti u običnu toaletnu torbicu. Prije pakiranja upoznajte se s carinskim propisima u zemlji odredišta. U slučaju nedoumica vezanih uz određeni predmet, preporučuje se na web-stranicama lokalnog tijela za civilno zrakoplovstvo provjeriti tzv. Bijelu listu, odnosno popis predmeta dozvoljenih za zračni prijevoz. Sukladno propisima aviokompanije Wizz Air putnici mogu bez dodatne naknade ponijeti jedan komad ručne prtljage (kabinske) dimenzija 40x30x20 cm i težine do 10 kg.  Svaki putnik koji kupi uslugu Wizz Priority može unijeti u avion dodatni kofer. Dozvoljene dimenzije ove prtljage su 55x40x23 cm.

Što smijemo ponijeti u registriranoj prtljazi u Wizz Air?

Što smijemo, a što ne smijemo prevoziti u registriranoj prtljazi Wizz Air? Premda registrirana prtljaga u osnovnoj tarifi naplaćuje se, ograničenja vezane uz dozvoljene i zabranjene predmete su znatno manja u odnosu na ručnu prtljagu. Kako spakirati registriranu prtljagu? U kofer možete spakirati, između ostalog, sportsku opremu većih dimenzija ili alate. Dozvoljeni su također, između ostalog, spremnici s kisikom ili mobilni medicinski elektronski uređaji. Zapamtite da u registriranoj prtljazi ne smiju se prevoziti vrijedni i lomljivi predmeti (aviokompanija ne odgovara za eventualna oštećenja), dokumenti i gotovina. Zabranjen je također prijevoz, između ostalog, eksplozivnih i zapaljivih tvari, toksičnih kemijskih tvari, boja u spreju te napitaka koji sadrže više od 70% alkohola.

Koja se ograničenja primjenjuju u Wizz Air u odnosu na registriranu prtljagu? Putnik može prevesti najviše 3 komada registrirane prtljage težine do 32 kg po komadu, 2 komada težine do 20 kg po komadu te 1 komad težine do 10 kg. Dozvoljene dimenzije kofera u Wizz Air su 49x119x171 cm. Vrlo važno! Možete kupiti uslugu prijevoza prtljage također nakon online prijave na let.

Smije li se hrana prevoziti u Wizz Air avionima?

Mnogi se putnici pitaju smiju li unijeti hranu u avion Wizz Air. Sukladno aktualnim propisima, prijevoz hrane u ručnoj i registriranoj prtljazi je dozvoljen, pod uvjetom da se poštuje nekoliko ključnih pravila. Prvo, prehrambeni proizvodi trebaju biti u originalnim pakiranjima. Drugo, u skladu s ograničenjima kojima podliježe prijevoz napitaka i tekućih prehrambenih proizvoda u ručnoj prtljazi, potrebno ih je prevoziti u pakiranjima kapaciteta do 100 ml, u plastičnoj torbi kapaciteta 1l. U ručnoj prtljazi smiju se prevoziti također npr. kolači, sendviči, čokoladice ili hrana za bebe (ista podliježe posebnoj provjeri – smije se ponijeti toliko hrane koliko je djetetu potrebno za vrijeme putovanja). Potrebno je također uzeti u obzir ograničenja koja proizlaze iz carinskih propisa države odredišta. Primjerice SAD zabranjuje uvoz svježe hrane. Ukoliko ne želite nositi sa sobom vlastitu hranu, tijekom leta možete računati na Wizz Café – posada aviona ponudit će Vam ukusne grickalice, sendviče te tople, hladne i alkoholne napitke.

Kako prijaviti se online u Wizz Air?

Kako izvršiti online prijavu u Wizz Air i izbjeći nepotrebne zablude? Dovoljno je kliknuti link za online prijavu koji ste dobili zajedno s potvrdom rezervacije. Zatim potrebno je unijeti tražene osobne podatke i ispisati ukrcajnu kartu. Online prijava za let u Wizz Air je besplatna. Ono što je najbitnije u slučaju online prijave je rok u kojem je možemo izvršiti. U Wizz Air online prijavu moguće je izvršiti najranije 30 dana prije leta, a najkasnije – 3 sata prije leta. Putnici koji nisu rezervirali određeno mjesto prilikom rezervacije, smiju se prijaviti za let tek 48 sati prije leta. Prilikom odlaska na aerodrom obavezno ponesite sa sobom ispisanu ukrcajnu kartu (tzv. boarding pass) i ispravu s osobnim podacima koje ste unijeli kod online prijave.

Kako Wizz Air dodjeluje mjesta?

Kako Wizz Air dodjeljuje mjesta? Svaki putnik može prilikom rezervacije uz naknadu odabrati određena mjesta u avionu. Ukoliko ne odaberemo određeno mjesto, Wizz Air će nam je dodijeliti nasumično, 48 sati prije polijetanja. Međutim, određeno mjesto možemo uz naknadu kupiti čak nakon rezervacije i prijave na let, najkasnije 3 sata prije leta.

Prijevoznik nudi naplativu uslugu Wizz Priority. Možemo je kupiti prilikom rezervacije leta. Wizz Priority obuhvaća prednost pri ukrcaju u avion, garantirani prijevoz ručne prtljage u putničkoj kabini te mogućnost prijevoza dodatnog komada prtljage dimenzija 55x40x23 cm (u putničkoj kabini). Wizz Priority nije istovjetan prednosti pri sigurnosnoj kontroli i prijavi za let.

Kojim avionima raspolaže Wizz Air?

Wizz Air u svojoj floti posjeduje 54 aviona Airbus A320. Svaki od njih opremljen je motorom International Aero Engine V-2500 i ima kapacitet od 180 putnika, bez razvrstavanja u razrede. Prosječna starost aviona u Wizz Air iznosi 3,5 godine. Svaki avion je obojen karakterističnim bojama: ružičastom, ljubičastom i bijelom.

Airbusi kao prvi među putničkim avionima bili su opremljeni elektronskim sustavom upravljanja avionom (tzv. fly-by-wire), što podrazumijeva zamjenu mehaničkih spojeva među uređajima za upravljanje i upravljačem aviona digitalnim signalom. Prvi avion A320 „debitirao” je u floti Air France već 1988. Kasnije Airbuse A320 u svoju flotu uvela je i British Airways aviokompanija. Avion je europski odgovor na američki Boeing 737. Aviokompanija Wizz Air 2006. naručila je 30 aviona tipa A320, a u narednim godinama naručeno ih je još više. 2014. Wizz Air prevezao je skoro 16 milijuna putnika.