Izbornik

Brexit: Kako putovati u Veliku Britaniju?

Brexit: Kako putovati u Veliku Britaniju?

Brexit je postao činjenica. Velika Britanija službeno je napustila Europsku uniju u noći s 31. siječnja na 1. veljače 2020. S druge strane, na dan 31. prosinca 2020., završilo je prijelazno razdoblje, u kojem putovanja između zemalja Europske unije i Velike Britanije se provodio pod starim pravilima. Kako putovati u i iz Velike Britanije od 1. siječnja 2021.? Što se promijenilo u putovanjima građana Europske unije u Englesku, Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku?

Što se promijenilo nakon Brexita?

Kao rezultat Brexita, Velika Britanija je prestala biti članicom Europske unije, te napustila je zajedničko tržište EU, na kojem bilo na snazi načelo slobodnog kretanja ljudi. Međutim, treba imati na umu da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada nije bilo uključeno u schengensko područje, tako da državljani zemalja EU koji putovali u tu zemlju morali proći graničnu kontrolu, a u zračnim lukama - proći putovničku kontrolu. Međutim, za prelazak granice u bilo koju svrhu (turističko putovanje, službeno putovanje, dolazak na posao ili studij) bilo je dovoljno pokazati osobnu iskaznicu.

Brexit je promijenio formalnosti za prelazak britanske granice od strane državljana zemalja Europske unije i Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske u bilo koju svrhu (također u obliku višednevnih turističkih putovanja).

Kako putovati u Veliku Britaniju nakon Brexita?

Od 1. siječnja 2021. državljani zemalja EU-a moraju predočiti osobni dokument - kako bi prešli britansku granicu. Pažnja! Od 1. listopada 2021. putovnica je jedini valjani dokument za putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo iz bilo kojeg razloga.

Brexit izazvao, da državljane zemalja EU, Europskog gospodarskog prostora (Island, Lihtenštajn, Norveška) i Švicarske podliježu viznim uvjetima. Međutim, u nekim slučajevima viza nije potrebna - sve ovisi o odredištu.

  • Putovanje u turističke svrhe ili u svrhu posjeta
    Ako idete u UK na kratko vrijeme (do najviše 6 mjeseci), npr. u posjet Londonu ili u posjet obitelji ili prijateljima, trebate ponijeti samo putovnicu. U ovom slučaju viza nije potrebna.
  • Poslovno putovanje
    Ako u UK idete u poslovne svrhe na kratko, npr. na poslovna putovanja, sastanke, konferencije itd., trebate ponijeti samo putovnicu. U većini slučajeva poslovnog putovanja viza nije potrebna sve dok ukupno trajanje boravka na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva ne pređe 6 mjeseci. Putovanje u poslovne svrhe koje nisu obuhvaćene vizom ne uključuje, između ostalog, raditi ili obavljati stacionarne usluge za britanske tvrtke ili stažiranje.
  • Putovanje zbog posla ili studija
    Ako idete u Veliku Britaniju raditi (i za svog poslodavca i kao dio vlastitog posla), odraditi praksu ili studirati, uz putovnicu trebat će vam i viza. Molimo pročitajte uvjete za vize na web mjestima britanske vlade prije polaska.

Pažnja! Zbog epidemije u svijetu, u svakom od gore navedenih slučajeva, britanske vlasti zahtijevaju dodatne dokumente od osoba koje stižu u Veliku Britaniju. Ako imate eSky avio kartu, sve relevantne informacije o tome možete provjeriti prijavom na svoj račun. Osim toga, možete ih pronaći na našoj stranici s putnim informacijama i potrebnim dokumentima.

Putovanja građana EU koji žive u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji živi velika skupina građana Europske unije koji su se nastanili u zemlji zahvaljujući načelu EU-a o slobodnom kretanju. Zbog Brexita takve bi osobe trebale biti naseljene ili unaprijed namirene kako bi mogle legalno boraviti u Velikoj Britaniji do 30. lipnja 2021. godine. Tijekom putovanja, stanovnici ili stanovnici koji su unaprijed naseljeni mogu ući na granicu Ujedinjenog Kraljevstva na osobnoj iskaznici do 31. prosinca 2025. godine. Nakon tog datuma, da bi ušao na teritorij Velike Britanije, stanovnik će morati predočiti putovnicu. Naravno, vaš namireni ili unaprijed namireni status znači da ne morate podnijeti zahtjev za britansku vizu.

Kako putovati u Veliku Britaniju nakon Brexita?

Brexit nije značajno utjecao na pitanja vezana uz kretanje po Velikoj Britaniji i boravak u ovoj zemlji. I nacionalna vozačka dozvola i Europska kartica zdravstvenog osiguranja priznate su prema postojećim pravilima. Međutim, britanska vlada preporučuje da sklopite dodatno putno osiguranje, koje će također pokriti troškove privatnih medicinskih posjeta. Također treba imati na umu da ni Europska kartica zdravstvenog ni putno osiguranje ne pokrivaju troškove planiranog liječenja i postupaka u Velikoj Britaniji.

Međutim, napuštanje Velike Britanije iz Europske unije utjecat će na naknade za roaming. Do kraja 2020. godine operateri nisu mogli naplaćivati ​​dodatne naknade ljudima koji su koristili mobilne telefone dok su putovali u Velikoj Britaniji. Trenutno je dopušteno, stoga prije odlaska izravno provjerite kodsvog mobilnog operatera kolike su cijene roaminga u Velikoj Britaniji.

Prelazak britansko-irske granice

Što je promijenilo povlačenje Velike Britanije iz EU u smislu putovanja između Republike Irske koja je članica Europske unije i Britanske Sjeverne Irske? Do 1. siječnja 2025. prelazak britansko-irske kopnene granice izgledat će kao prije brexita. Nakon tog razdoblja, lokalni sjevernoirski parlament moći će se jednostrano odreći tih uvjeta ili produžiti postojeći zakon o graničnom prijelazu i carinsku politiku za još četiri godine.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!