Izbornik

Koje dokumente treba ponijeti u avion

Koje dokumente treba ponijeti u avion

Putovnica ili osobna iskaznica

 • Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.
 • Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza
 • Ukoliko putujete izvan Europskoga gospodarskoga prostora (EGP), rok valjanosti Vaše putovnice mora iznositi najmanje 3 mjeseca, a u nekim slučajevima (npr. u Keniji ili Egiptu) minimalno 6 mjeseci od datuma dolaska,
 • Oštećena ili nevažeća putovnica ne smije se koristiti – putniku koji posjeduje takvu ispravu ukrcaj u avion i prelazak granice će biti odbijen, bez prava na nadoknadu,
 • Posjedovanje relevantne važeće putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice u slučaju zemalja EGP) je apsolutno neophodno tijekom putovanja u inozemstvo.

Viza

 • Prije putovanja upoznajte se s viznim propisima države odredišta
 • Osim propisa u zemlji odredišta, provjerite uvjete tranzita u zemljama u kojima presjedate. Neke države zahtijevaju posjedovanje tranzitnih viza.

Provjerite koje dokumente potrebno je ponijeti kada putujete s djetetom.

Naši konzultanti mogu Vam pružiti osnovne informacije na temu viza. Međutim, valja istaknuti da eSky ne bavi se rješavanjem zahtjeva za vize te Vam po tom pitanju ne može pružiti detaljnije informacije.

Broj elektronske karte ili ukrcajna karta

 • Preporučujemo da ponesete sa sobom kod rezervacije ili broj elektronske karte – na taj ćete način pojednostaviti prijavu za let u zračnoj luci. Ukoliko ih nećete imati, u krajnjem slučaju doći će do situacije u kojoj Vašeg prezimena neće biti na popisu putnika te Vam će stoga biti odbijen ukrcaj.
 • Ukoliko putujete s Wizz Air, Rynair ili easyJet, online prijavu za let možete obaviti na eSky.hr. Detaljne upute i link za prijavu dobit ćete u e-mail poruci s elektronskom kartom. Klikom na link otvorit ćete obrazac prijave za let – nakon što ispunite sve podatke, dobit ćete e-mail s potvrdom prijave i ukrcajnom kartom u prilogu. Ispišite dobiveni dokument i obavezno ponesite ga sa sobom u zračnu luku. Nemojte zaboraviti ponijeti putnu ispravu koju ste koristili za prijavu.

eSky voucher

Hotelski voucher koji dobijete e-mailom od eSky potrebno je ispisati i ponijeti sa sobom kao dokaz plaćanja smještaja. Na temelju predočenog vouchera putnik će dobiti ključ od sobe.

Polica osiguranja

Nakon kupnje osiguranja na eSky.hr putem e-maila dobit ćete policu osiguranja. Ispišite je i nosite sa sobom kao dokaz osiguranja. Ukoliko još nemate osiguranje, provjerite kako izabrati odgovarajuću policu.

Drugi dokumenti

Na nekim rutama i u nekim okolnostima putnici su dužni posjedovati odgovarajuće dodatne dokumente koje trebaju predočiti kako bi im bio odobren ulazak u avion. Radi se o dokumentima poput:

 • Liječničke potvrde o trudnoći (obično zahtijeva se od 28. tjedna trudnoće, no za svaki slučaj dobro je imati i ranije),
 • Potvrde o cijepljenju (ukoliko se zahtijevaju u zemlji odredišta ili tranzita),
 • Dozvolu za prijevoz djeteta bez pratnje,
 • Dozvolu za posjedovanje oružja (ukoliko prevozimo lovačko oružje).

Pažnja! Ukoliko planirate putovanje, provjerite koji će Vam dokumenti trebati. Zahtjevi i propisi mogu se znatno razlikovati ovisno o zemlji odredišta i, ako putovanje uključuje presjedanja, tranzitnim zemljama.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!