Izbornik

Jeftine i tradicionalne Aviokompanije

 • Više od 950 aviokompanije
 • Croatia Airlines, Lufthansa
 • Eurowings, Turkish Airlines
 • Najjeftiniji letovi

Gdje lete niskobudžetne zrakoplovne tvrtke?

Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznici su za ljudi koji ne žele puno potrošiti na putovanja i radije bi iskoristili novac koji su uštedjeli kupujući jeftinije karte za neke druge stvari.

 • Mreža destinacija niskotarifnih aviokompanija je prilično dobro razvijena. Povrh toga, neke aviokompanije surađuju s drugima te putem spajanja svojih mreža destinacija mogu nuditi jeftine avionske karte za najudaljenije lokacije širom svijeta. Niskotarifne aviokompanije koje posluju u Hrvatskoj nude pretežno sezonske letove do europskih destinacija.

 • Avioni mnogih niskotarifnih aviokompanija lete na mnoge popularne, prije svega priobalne turističke destinacije. Nemojte zaboraviti da je za takve prijevoznike ključna profitabilnost njihovog poslovanja, stoga dio njihovih destinacija dostupan je samo u ljetnoj sezoni kada mogu računati na praktički 100-postotnu popunjenost.

 • Ukoliko na području ili u blizini grada postoji više zračnih luka, niskotarifne aviokompanije će zasigurno koristiti one koje su udaljenije od centra. Ovo je direktno povezano s troškovima – što je aerodrom udaljeniji od centra, to su pristojbe niže.

Rangiranje zrakoplovnih kompanija

  Zrakoplovna kompanija Cijene karata Udobnost Punktualnošć Osoblje Cjelokupna ocjena Broj recenzija
11. Mango Mango (JE) 5 5 5 5 4.8 1
12. JC International Airlines JC International Airlines (QD) 5 5 5 4 4.6 1
13. Arajet Arajet (DM) 4 3 1 5 2.9 1
14. Ethiopian Airlines Ethiopian Airlines (ET) 3.9 4 4.2 4.2 4 43
15. Air Algerie Air Algerie (AH) 5 4.7 5 4.7 4.9 3
16. WOW Air WOW Air (WW) 3.6 3.5 4.4 4.2 3.9 19
17. LATAM Brasil	LATAM Brasil (JJ) 4 3.8 3.6 4.2 3.9 12
18. Perimeter Aviation Perimeter Aviation (JV) 1 2 2 4 2.6 1
19. Air Maroc Air Maroc (AT) 3.8 3.5 3.3 3.8 3.6 34
20. Virgin Australia Virgin Australia (VA) 3.6 4.2 4.4 4.6 4.2 29

Koji su najjeftiniji zrakoplovni prijevoznici?

Pri analizi cijena zrakoplovnih karata vrijedi uzeti u obzir i druge troškove, a ne samo cijenu karte.

 • U slučaju niskotarifnih aviokompanija prijevoz registrirane prtljage i druge dodatne usluge (koje se nude u avionu ili u zračnoj luci prije ukrcavanja) nisu uključene u osnovnu cijenu karte. Zračne luke na kojima posluju niskotarifne aviokompanije često smještene su u predgrađu ili čak nekoliko desetaka kilometara od centra grada.

 • Prije rezervacije korisno je provjeriti koliko će koštati prijevoz od zračne luke do hotela. U krajnjim slučajevima može se ispostaviti da će biti skuplji nego let za drugu zračnu luku. Stoga je uvijek bitno provjeriti koji će biti cjelokupni trošak putovanja.

 • Kupnjom karata kod niskotarifnih aviokompanija možete značajno uštedjeti na putovanju. Nemojte ipak zaboraviti o osnovnom načelu – ukoliko ne morate, nemojte uzimati registriranu prtljagu jer se ona uvijek dodatno naplaćuje. Većinu kozmetičkih proizvoda možete kupiti po dolasku.

Promocije zrakoplovnih tvrtki

Cijene karata se često mijenjaju. Ovo je Vaša prilika za lov na najjeftinije avionske karte.

 • Na promjene cijena utječu mnogi faktori – visoka i niska sezona, interes putnika za pojedinim relacijama ili izmjene visine pristojbi zračnih luka. Strpljivi putnici znaju tražiti jedinstvene ponude i rezerviraju karte za čak samo 10 posto početne cijene.

 • Cijene mijenjaju se i iz drugih razloga. Jedan od njih su akcije koje nestrpljivo čekaju svi „lovci na prilike”. Aviokompanije uvode ih s vremena na vrijeme u vezi s određenim događajem ili spontanto, bez posebne najave. Primjerice, poljska aviokompanija LOT svake srijedu organizira akciju i snižava cijene karata na odabranim relacijama.

 • Niskotarifne aviokompanije isto uvode promotivne ponude u okviru kojih ponekad moguće je kupiti karte za manje od 30 kuna. Praktički uvijek prilikom otvaranja nove relacije putnicima nudi se određeni broj vrlo jeftinih karata. Korisno je redovito pratiti webstranice popularnih aviokompanija i u slučaju nove promocije biti spreman za rezervaciju – najjeftinije karte obično rasprodaju se jako brzo.

Niskobudžetne avionske kompanije u Hrvatskoj

 • U zadnje vrijeme putovanje avionima postalo je vrlo popularno prijevozno sredstvo. Ovo je direktni rezultat širenja ponude niskotarifnih aviokompanija s kojima možemo putovati u gotovo sve dijelove Europe te čak i dalje. Iz svake poljske zračne luke polijeću avioni barem jedne niskotarifne aviokompanije.

 • Najpopularnije aviokompanije u Hrvatskoj su mađarski Wizz Air i irski Ryanair. Oba prijevoznika osim mnogih europskih destinacija nude letove i na domaćim relacijama.

 • U Hrvatskoj posluje i nekoliko drugih niskotarifnih aviokompanija, između ostalog skandinavski Norwegian, njemački Eurowings koji je dio Lufthansa grupe te britanski easyJet. Neka Vas ne iznenadi kad u rezultatima pretraživanja na eSky.hr pojavi se ponuda navedenih ili sličnih aviokompanija.

 • Koja je aviokompanija najsigurnija?

  Nisu svi avioni jednake kvalitete. Nivo udobnosti putnika ovisi o aviokompaniji i odabranom razredu. U boljem razredu sjedala mogu biti šira, s više mjesta za noge. Međutim, ovo nema nikakve veze sa sigurnošću. Svi avioni prije polijetanja moraju zadovoljiti iste zahtjeve kako bi se mogli otpremiti. To se naravno odnosi i na avione niskotarifnih aviokompanija. Prije svakog polijetanja ispituju se isti parametri, a svi strojevi podliježu redovitim pregledima. Različite organizacije i tvrtke redovito pipremaju rang liste aviokompanija po kriteriju sigurnosti. Mjereni parametri nisu uvijek isti te stoga rezultati ovih rang lista često se ne podudaraju. Međutim, već godinama u vodstvu su iste aviokompanije – među njima nalazi se niz niskotarifnih prijevoznika.

 • Kako tražiti jeftine letove?

  Svatko želi putovati jeftino, brzo i udobno. U načelu moguće je zadovoljiti samo dva od tri navedena uvjeta. Međutim, ukoliko putovanje traje maksimalno nekoliko sati, vrijedi zanemariti nedostatak komfora i odabrati let iz ponude jedne od niskotarifnih aviokompanija. Kako ih tražiti? Najbolje na stranicama za pretraživanje letova koje na jednom mjestu prikazuju ponudu različitih aviokompanija. Dovoljno je odabrati mjesto polaska i destinaciju te odrediti datum putovanja. Tražilica skenira aktualne ponude nekoliko stotina prijevoznika, uključujući i letove niskotarifnih aviokompanija, te pokazuje najjeftiniju opciju putovanja na odabranoj relaciji. Ovo je vrlo praktično rješenje jer jednim klikom dobivate ponude svih niskotarifnih aviokompanija za odabrani datum te ih možete lako usporediti. Zahvaljujući tome brzo i jednostavno možete naći najjeftinije i vremenski najkraće letove.