Izbornik

EKZO – što uključuje i je li dovoljna za putovanje?

EKZO – što uključuje i je li dovoljna za putovanje?

EKZO ili Europska Iskaznica Zdravstvenog Osiguranja, je dokument koji omogućuje osnovnu medicinsku skrb u slučaju zdravstvenih problema u inozemstvu. Međutim odnosi se samo na zemlje Europskog Gospodarskog Prostora te i Švicarsku. Osim toga, svaka država uključuje drugačiji raspon besplatnih zdravstvenih usluga.

Kartica EKZO – što daje?

Uz EKZO karticu ostvarujete pravo na:

  • zdravstvenu zaštitu u zemljama Europskog Gospodarskog Prostora i Švicarskoj samo u hitnim, nužnim i neplaniranim situacijama,
  • pravo na naknadu troškova liječenja u javnom zdravstvenom sustavu.

Kartica EKZO – opseg osiguranja

Opseg liječenja je ograničen i ovisi o zemlji prebivališta, a troškovi liječenja se ne pokrivaju automatski. Tek nakon povratka u zemlju možete podnijeti zahtjev za povrat novca. EKZO također ne pokriva liječenje u privatnim ustanovama.

Osim toga, svaka država EU ima vlastite propise koji definiraju opseg usluga koje pruža javni zdravstveni sustav. Stoga EKZO nudi besplatno liječenje u skladu s pravilima koja vrijede za državljane određene zemlje. Ponekad postoji princip sufinanciranja, kada dio troškova snosi sam pacijent, a neke se usluge uopće ne refundiraju. U većini zemalja Kartica EKZO ne pokriva troškova operacije spašavanja i medicinskog transporta.

Kartica EKZO – je li dovoljno?

Prije odlaska svakako vrijedi provjeriti koji opseg liječenja financira država u kojoj se planira godišnji odmor. Nažalost, opseg zdravstvenih usluga u opsegu EKZO je ograničen i razlikuje se od zemlje do zemlje. Najsigurnija opcija je također kupiti putno osiguranje, koje nudi sveobuhvatno pokriće za nekoliko kuna dnevno. Putno osiguranje ne pokriva samo medicinsku skrb, već i usluge medicinskog prijevoza i spašavanja na skijaškim stazama, u planinama i na moru.

  •  

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!