Izbornik

Saveti u vezi s ishranom i higijenom na putu

Saveti u vezi s ishranom i higijenom na putu

Da biste izbegli neprijatne stomačne probleme kada putujete u inostranstvo, preduzmite posebne mere kad su higijena i ishrana u pitanju:

  • NEMOJTE PITI vodu iz česme u egzotičnim zemljama, niti bilo gde drugde kada sumnjate da je voda dobra za piće.
  • Uvek perite ruke pre jela i posle odlaska u toalet.
  • Ponesite antibakterijski gel za ruke sa sobom i koristite ga tamo gde nema tekuće vode i sapuna.
  • Perite i ljuštite voće i povrće – posebno ono kupljeno na lokalnoj pijaci u tropskim zemljama. Ako nemate mogućnost za to, ostavite ga da odstoji 20 minuta u prečišćenoj vodi (apotekar vas može uputiti koje tablete za prečišćavanje vode da koristite).
  • Jedite u popularnim restoranima – mnoštvo ljudi koji u njima jedu znači da je hrana sveža i ukusna. Budite pažljivi kad su u pitanju morski plodovi, sladoled, kolači i torte s kremom itd. – ako sumnjate da je hrani istekao rok trajanja, potražite neko drugo mesto za jelo.
  • Uvek proveravajte rok upotrebe prehrambenih proizvoda.

 

Dijareja

Nažalost, dijareja je nešto sa čime se suočavaju posetioci većine tropskih zemalja, a javlja se i na manje egzotičnim destinacijama. Ako ste prinuđeni na odlazak u toalet manje od triput dnevno, trebalo bi da možete da kontrolišete simptome nekim od popularnih lekova bez recepta, kao što su medicinski ugalj, Smecta ili Loperamid. Obavezno ponesite neki od njih sa sobom na put.

Dok traju simptomi, jedite samo lako svarljivu hranu: dvopek ili dobro skuvani beli pirinač. Izbegavajte da pijete voćne sokove jer oni jačaju dijareju – pokušajte da umesto toga pijete biljne čajeve, na primer kamilicu ili nanu.

Ako se problemi pojačaju i potraju nekoliko dana, a pogotovo ako ih prate temperatura ili jaki bolovi u stomaku, potražite savet doktora.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!