Izbornik

Lekovi u ručnom prtljagu u avionu

Lekovi u ručnom prtljagu u avionu

Putnici često imaju nedoumice u vezi toga koji su lekovi dozvoljeni za prevoz u ručnom prtljagu u avionu. Iako se čini komplikovano, pravila su sasvim jasna.

Koji lekovi su dozvoljeni za unos u avion?

Pravila koja se odnose na prevoz tečnosti ne važe kada je u pitanju prevoz lekova. U avion možete poneti pilule, sirupove, ampule sa injekcijama, kapi, meleme i slične lekove koje će vam trebati za vreme putovanja. Ovo važi i za lekove koje možete kupiti bez recepta.

Prevoz medicinskih predmeta u avionu

U ručnom prtljagu možete isto poneti medicinske predmete ukoliko vam trebaju za vreme putovanja. Ovo podrazumeva na primer injekcije, insulinske pumpe, glukometre, inhalatore. Ljudi koji koriste štake ili proteze takođe mogu da ih ponesu u avion. Što je važno, oprema za pomoć pri kretanju ne smanjuje dozvoljenu težinu prtljaga.

Kada je reč o invalidskim kolicima, stvar je malo drugačija. U zavisnosti od pravila aviokompanije i vrste aviona kojim putujemo, invalidska kolica se uzimaju u avion ili smeštaju u prtljažnik. U ovoj drugoj situaciji, osoba sa invaliditetom mora koristiti posebna invalidska kolica obezbeđena od strane aerodroma. Posada uzima invalidska kolica u skladište, a nakon sletanja kolica se vraćaju putniku što je brže moguće.

Bezbednosna kontrola na aerodromu

Za vreme lične bezbednosne kontrole morate pripremiti sve lekove i medicinske predmete koje nameravate poneti u avion. Iako ovo nije uvek neophodno, vredi da imate sa sobom potvrdu od lekara gde je navedeno koji su vam lekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vreme putovanja. U slučaju sumnje ovakav dokument će vam omogućiti da bez problema prođete bezbednosnu kontrolu.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!