Izbornik

Kako pobijediti strah od letenja

Kako pobijediti strah od letenja

Stres vezan uz putovanje avionom počinje često čak nekoliko tjedana prije planiranog polijetanja. Kako se riješiti ove neugodne tjeskobe?
Donosimo Vam 5 jednostavnih načina nošenja sa strahom od letenja.

Saznajte više

Upoznajte se sa postupkom prijave na let, prijave prtljage i sigurnosne kontrole, te sa svim detaljima Vašeg leta. Proučite što su zapravo turbulencije kako biste se uvjerili da je to potpuno normalan i prirodan fenomen. Proučivši sve detalje moći ćete zamisliti kako će izgledati čitavo putovanje i nećete dopustiti da nepredvidive situacije izazove kod Vas dodatnu, nepotrebnu nelagodu. Što više znaš, to manje se bojiš!

Osigurajte si komfor

Prije polijetanja naspavajte se, odmorite i obucite udobnu odjeću, nesputavajuću slobodu kretanja. Vodite brigu o hidrataciji organizma, prije i za vrijeme leta, ali izbjegavajte napitke koje sadrže kofein (kava ili „jaki“ čaj) ili alkohol. Prije leta pojedite neki lagani obrok.

Dođite ranije u zračnu luku

U zračnu luku dođite ranije nego što preporučuje Vaša aviokompanija. Prošetajte po objektu, na taj ćete se način naviknuti na atmosferu aerodroma, posebice gužvu i žamor koji su neizostavni dio svih većih zračnih luka.

U društvu je uvijek bolje

Ukoliko je moguće, putujte s prijateljem ili članom obitelji. Razgovor s bliskom osobom ublažit će svaku napetost i nelagodu.

Vrijeme je za opuštanje!

Tijekom leta pokušajte se opustiti. U avion ponesite svoju omiljenu knjigu, poslušajte opuštajuću glazbu. Redovne aviokompanije obično nude svojim putnicima mogućnost gledanja filmova i slušanja glazbe. Ukoliko idete na ljetovanje, udobno se najmjestite u fotelji i razmišljajte o tome kako ćete se provesti na odmoru.

Savjet

Ukoliko Vaš strah postane nekontroliran i razoran, posavjetujte se s liječnikom - možda će Vam prepisati blage sedative koje će Vam prije leta omogućiti prevladati takozvanu putnu groznicu te na koncu olakšati i cijelo putovanje.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!