Izbornik

Cijepljenje prije putovanja

Cijepljenje prije putovanja

Zaštitna cijepljenja posebno se preporučuju osobama koje planiraju putovati u tropske zemlje. Takva se cijepljenja mogu obaviti u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti te u drugim specijaliziranim medicinskim ustanovama. Popis svih objekata dostupan je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/)

Pazite!

• ovisno o vrsti cijepljenja, potrebno ih je provesti 6 do 8 tjedana prije odlaska, a najkasnije 4 tjedna prije putovanja,

• cijepljenje je posebno važno kada planirate putovanje u ruralna područja, šume i mjesta loših sanitarnih stanja,

• ukoliko ne prođete cijepljenja, što se prema međunarodnom ili nacionalnom pravu smatra obveznim - riskirate da vas zaustave na granici prilikom ulaska u određene zemlje,

• propisi o cijepljenju u različitim zemljama često se mijenjaju, stoga prije nego što krenete pažljivo provjerite obvezna i preporučena cijepljenja.

Rječnik bolesti

Žuta groznica

Ovo je virusna bolest komaraca koja se javlja u sjevernoj Južnoj Americi i Africi. Bolest je često smrtna. Pri ulasku u zemlje u kojima je cijepljenje obvezno, pokažite posebnu žutu knjižicu koju dobijete kod liječnika; popis ustanova u kojim možete obaviti cijepljenje možete naći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/)

Tetanus i difterija

Tetanus je akutna zarazna bolest, teška, često smrtna. Do infekcije može doći nakon infekcije rane, pa se cijepljenje preporučuje osobama koje treniraju ekstremne sportove i odlaze na terenske izlete, gdje je lako ozlijediti se. Difterija je također akutna zarazna bolest - glavni simptomi uključuju groznicu, povraćanje, grlobolju, otežano gutanje.

Hepatitis A

Bolest se javlja u tropskim zemljama i u zemljama s ograničenim sanitarnim uvjetima. Tipični simptomi tzv "Žutice" su gastrointestinalni problemi, slabost, pospanost, glavobolja, nedostatak apetita. Infekcija se prenosi kontaktom sa sekretima zarazenih osoba ili preko zaraženih proizvoda, vode. Cijepljenje se preporučuje putnicima širom svijeta.

Hepatitis B

Obično se prenosi krvlju (transfuzija, kirurški instrumenti, igle za štrcaljke, tetoviranje i akupunktura), a u maloj mjeri i seksualnim kontaktom. Cijepljenje se preporučuje osobama kojima prijeti izloženost na ovu Bolest, koje putuju diljem svijeta.

Tifusna groznica

To je ozbiljna zarazna bolest rasprostranjena u svim egzotičnim zemljama s vrućom klimom. Posebno treba cijepiti ljude koji planiraju duži boravak u ruralnim područjima tropskih zemalja. Da biste izbjegli infekciju, cijepite se i pridržavajte se higijenskih pravila kad ste u inozemstvu - perite povrće i voće i pijte vodu samo iz dokazanih izvora. Osobe s tifusnom groznicom zahtijevaju bolničko liječenje.

Poliomijelitis (bolest Heinea i Medine)

Ovo je vrlo zarazna bolest, uglavnom pogađa djecu. Infekcija nastaje putem kontaminirane hrane, vode. Prvi znakovi bolesti su groznica, ukočenost vrata, umor, glavobolja i povraćanje. Bolest može dovesti do oštećenja živčanog sustava i paralize mišića. Najučinkovitija metoda prevencije bolesti je zaštitno cijepljenje.

Meningokokni meningitis

Rizik od infekcije uglavnom je u središnjoj Africi, ali slučajevi se javljaju i u Aziji i Južnoj Americi. Prvi znakovi su ukočenost vrata, glavobolja i osip.

Malaria

Do danas nije otkriveno cjepivo protiv malarije, najčešće se koriste profilaktički lijekovi protiv ove bolesti. Bolest prenose komarci i javlja se u preko 100 zemalja jugoistočne Azije, Afrike i Južne Amerike (tropski dio). Simptomi su slični gripi - temperatura, bolovi u mišićima, drhtanja. Ako se pojave, odmah potražite liječnika.

Denga

Ovo je najčešća bolest koju prenose komarci u tropskim zemljama. Najčešći simptomi uključuju groznicu, glavobolju i bolove u zglobovima, a u težim slučajevima krvarenje. Bolest možete spriječiti samo ako zaštitite od insekata.

Bjesnoća

To je virusna bolest koja uzrokuje smrtni encefalitis. U tropskim zemljama povećava se rizik od zaraze ovim virusom. Bjesnoća se može spriječiti cijepljenjem prije odlaska.

Pazite!

Prije odlaska u tropke zemlje, svakako kupite putno osiguranje. Takva polica vrlo korisna tijekom putovanja u inozemstvo, jer pokriva troškove povezane s bilo kojim liječenjem u inozemstvu.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!