Izbornik

10 stvari koje trebate znati prije putovanja zrakoplovom

10 stvari koje trebate znati prije putovanja zrakoplovom

1. Ove stvari ne možete imati u prtljagi

Eksplozivne i zapaljive tvari zabranjene su u ručnoj i predanoj prtljazi svakog zrakoplovnog prijevoznika. Među njima su plinske baklje, petarde, potpala za roštilj.

Zbog sigurnosnih razloga, na ukrcavanju, u ručnoj prtljazi ne možete imati predmete koji se mogu koristiti kao oružje, na primjer: oštre škare, alat ili vadičep.

Na tekućine se primijenjuju najstoža pravila. U ručnoj prtljazi ne možete imati više od 10 boca, svaka može biti volumena do 100 ml, sve moraju biti pakirane u jednu prozirnu vrećicu od 1 litra. U ručnoj prtljazi možete imati lijekove, također i u tekućem stanju, ali samo u iznosu koji je neophodan za vrijeme leta.

2. Pakiranje kovčega je umjetnost

Svaka zrakoplovna tvrtka ima vlastita pravila o veličini i težini ručne i predane prtljage. Važno je ne prekoračiti te vrijednosti budući da za preveliku prtljagu morate platiti prilično veliku naknadu u zračnoj luci.

Većina zrakoplovnih tvrtki, osim ručne prtljage, dopuštaju i drugu, manju torbu - to može biti torba za žene ili ruksak s prijenosnim računalom. Spremite prtljagu na takav način da možete jednostavno izvaditi bilo što za vrijeme sigurnosne provjere.

Predana prtljaga ide dug put prije nego što se vrati u Vaše ruke. Zato je toliko važno da iz nje ne vire bilo kakvi pojasevi, patentni zatvarači, igle itd. Ako za ruksak pričvrstite vreću za spavanje i prostirku, sve zapakirajte u prozirnu foliju. Tako ćete biti sigurni da niti jedan element neće ispasti ili biti oštećen.

3. Pripremite se za prijavu

Osim Vaše prtljage koja će biti provjerena na aerodromu  i Vi sami ćete morate proći sigurnosnu provjeru. Kada dođe vrijeme, uzmite košaru koja se nalazi blizu sigurnosne kontrole i stavite u nju sve iz Vaših džepova. Dodatno, svucite i stavite u košaru Vašu jaknu, džemper, šal, remen za hlače itd.

Vaše će stvari proći kroz skener, a Vi ćete proći kroz posebna detektorska vrata. Osoblje Vas može dodatno zatražiti skidanje cipela ako se detektor oglasi.

4. Svaka zemlja ima vlastita pravila

U Europskoj uniji su u većini zemalja istovjetna pravila koja se odnose na prijevoz alkohola, cigareta, hrane i cvijeća. Izvan EU, svaka zemlja ima vlastita pravila. Kazna za putovanja sa zabranjenom robom ili s robom u nedopuštenoj količini također ovisi o pravilima određene zemlje. Najblaži oblik kazne je zaplijena robe.  Ali, primjerice, u muslimanskim zemljama postoji ogromna kazna za prijevoz alkohola.

Pravila se mogu odnositi i na gotovinu ili vrijedne predmete, poput umjetničkih djela, povijesnih predmeta, dijelova životinja koje su zaštićene  poput bjelokosti.

5. Odgovarajuća odjeća za let

Izgleda trivijalno, ali vrijedno je obratiti pažnju na svoju odjeću. Što dulje traje let, više se možete osjećati neugodno u neprikladnoj odjeći.

Udobnost je najvažnija stvar, pobrinute se da Vas ništa ne stiska tijekom dugog leta. Čak i ako putujete usred ljeta, uzmite sa sobom čarape i džemper. U zrakoplovu, klima-uređaj je uvijek upaljen, tako da ćete se vjerojatno imati osjećaj hladnoće.

Ako imate dugu kosu, zavežite je nisko pokraj vrata, tako da Vam ne smeta pri naslanjanju glave na Vaše sjedalo.

6. Telefon uvijek u zrakoplovnom načinu rada

Iako sve češće čujemo informacije da mobiteli ne ometaju upravljanje avionom, većina zrakoplovnih kompanija zabranjuje korištenje mobilnih telefona tijekom leta. Iznimka od tog pravila je zrakoplovni način rada koji je dostupan u većini vrsta telefona.

Neki avioni imaju mogućnost korištenja Wi-Fi mreže. Takva se usluga, u većini slučajeva, naplaćuje.

7. Možete ponijeti hranu u avion

Nije točno da u avionu ne možete imati hranu. Ako ne kupite jelo u avionu, možete biti gladni tijekom leta. Uzmite grickalice ili sendviče - naravno, ukoliko nemaju intenzivan miris i ne ostavljaju mrvice. Ograničenja se odnose samo na piće. Da biste ih izbjegli, kupite piće u čekaonici u zračnoj luci, nakon što ste prošli kroz sigurnosnu provjeru.

Hrana za djecu je posebna priča. Roditelji ili skrbnici mogu imati sa sobom mlijeko ili drugu hranu za djecu. Tijekom sigurnosnih provjera mora se prikazati zasebno. U većini slučajeva, kako bi se dopustilo da se hrane za djecu unese u avion, roditelj ju mora probati. U većini zrakoplova postoji mogućnost zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici.

8. Slatkiši nisu samo za djecu

Tijekom uzlijetanja i slijetanja promjene u tlaku mogu uzrokovati osjećaj začepljenih ušiju. Ukoliko patite od curenja iz nosa to može biti vrlo neugodno. Postoji nekoliko načina rješavanja ovog problema.

Pokušajte progutati slinu, žvakati gumu ili sisati bombon. To bi trebalo ublažiti simptome. Ako imate problema s curenjem iz nosa, pola sata prije polijetanja i slijetanja koristite kapi za nos.

Ako Vam strah od leta uzrokuje želučane probleme, pripremite se za let - dobro se naspavajte, jedite laganu hranu i pokušajte pronaći neku ugodnu razbibrigu- to može biti knjiga, omiljena glazba ili crtanje.

9. Djetetu će biti dosadno

Čak i ako je najveći obožavatelj zrakoplovstva, svako dijete se počne dosađivati nakon nekog vremena bez puno pokreta. Dobro je biti spreman za takav trenutak. Ako ne možete ponijeti djetetove omiljene igračke, komad papira i bojice bi trebali biti dovoljni.  Zamolite dijete da nacrta vaše putovanje - kako izgleda zrakoplov, zračna luka, krajolik itd.

Također, možete igrati igre koje ne zahtijevaju igračke i opremu - kao što su  papir, kamen, škare, izmišljanja riječi koje počinju zadnjim slogom prethodne riječi itd. Također možete izmišljati priče - pogađati kroz koja mjesta prolazite u tom trenutku, na što vas oblaci podsjećaju itd.

10. Možete posjetiti pilotovu kabinu

Naravno, pod uvjetom da se pilot s time složi. Ne treba ga pitati prije polijetanja - piloti su u to vrijeme zauzeti. Pitajte stjuarda/esu  tijekom leta postoji li takva mogućnost nakon slijetanja. Ako nema kašnjenja i posada nije u žurbi, vjerojatno će vas kapetan provesti kroz kabinu.

Neki zrakoplovi imaju posebne programe vjernosti za djecu - za proputovane milje dobivaju bodove koji se mogu zamijeniti za turu obilazka kabine.

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!