Izbornik

Prtljaga za dijete u zrakoplovu

Prtljaga za dijete u zrakoplovu

Za djecu do dvije godine koja putuju u krilu roditelja, čiji let košta 10-30% cijene uobičajene karte (u slučaju redovnih linija) ili ima fiksnu cijenu, ovisno o smjeru (za niskotarifne aviokompanije), ne možete preuzeti nikakvu prtljagu ili limit je  značajno ograničen.

Cijene leta za djecu do 12 godina (ovisno o liniji) mogu biti jeftinije za oko 25-30%, a ograničenje prtljage je isto kao za odrasle ili malo smanjeno.

U pravilu, međutim, za svakog mladog putnika možete besplatno uzeti sklopive kolice (često linije zahtijevaju da budu jednodijelna kolica, tzv. Kišobran kolica). U većini slučajeva kolice se prevoze u prtljažnom prostoru. Neposredno prije ukrcavanja u avion, kolice na areodromu uzima zaposlenik zračne luke i skriva ih u otvoru. Morate dovesti svoje dijete u avion na rukama. Nakon slijetanja kolica se vraćaju odmah nakon napuštanja zrakoplova kako bi se omogućilo slobodno kretanje oko zračne luke.

Putovanje u krilu roditelja u zrakoplovu

Zrakoplovne tvrtke omogućuju prijevoz djece mlađe od 2 godine na dva načina - u autosjedalici na odvojenom sjedalu (obično od 6. mjeseca) ili u krilu roditelja ili staratelja. Prvo rješenje, međutim, uključuje dodatne troškove - potrebu kupnje dodatnog mjesta. Druga opcija je puno jeftinija, doplata je obično 10-30% cijene leta za odraslog putnika ili je cijena fiksna, ovisno o odabranom smjeru.

Međutim, to je povezano sa značajnim smanjenjem prtljažnog limita  ili nepostojanjem registriranene prtljage na koju vaše dijete ima pravo. Međutim, obično možete preuzeti sjedalo ili dječji nosač kao dio prtljage.

Svaki zrakoplov opremljen je posebnim  sigurnosnim dječjim pojasevima, koji bi trebali biti pričvršćeni svaki put kad se pojavi poruka koja ukazuje da putnici moraju vezati sigurnosne pojaseve.

Putovanje u autosjedalici u zrakoplovu

U pravilu djeca mogu, pa čak i trebaju, putovati u auto sjedalicama, jer, poput automobila, standardni sigurnosni pojasevi ne pružaju takvu sigurnost maloj osobi kao dobro odabrana autosjedalica.

Ako se odlučite za varijantu sa autosjedalicom, provjerite je li odobrena i za upotrebu u zrakoplovima. Na auto sjedalici ili pakiranju trebala bi se pojaviti posebna oznaka. Ako se autosjedalica ne može pravilno postaviti (npr. preširoka je), oprema se može nositi u prtljažnom prostoru uz dodatnu naknadu.

Neke zrakoplovne tvrtke dopuštaju prijevoz djeteta u autosjedalici samo do određene dobi, npr. 3 godine.

Hrana u ručnoj prtljazi i ulazak prioriteta

U zrakoplov može uzeti hranu za dijete, uključujući tekućine - ne podliježu standardnim ograničenjima tekućine, ali moraju se pregledati prilikom prijave. Da biste izbjegli dodatne kontrole, najbolje je ponijeti hranu u prahu sa sobom. U zrakoplovu većine avioprijevoznika možete tražiti da zagrijavanje hrane u mikrovalnoj ili toplu vodu za pripremu hrane.

Mnoge linije daju obiteljima s djecom prednost ukrcavanja kako bi mogli mirno sjesti prije nego što drugi putnici uđu u kabinu.


Pravila za pojedine zrakoplovne tvrtke

Pregledajte sljedeći popis pravila za prijevoz dječje prtljage na pojedinim zrakoplovnim kompanijama ili odjednom odaberite liniju koja vas zanima: AeroflotAer LingusAir CanadaAir FranceAir SerbiaAmerican AirlinesAustrianBelaviaBritish AirwaysBrussels AirlinesBulgaria AirCathay PacificDelta AirlineseasyJetEl AlEmiratesEtihad AirwaysEurowingsFinnairJet2.comLOTLufthansaNorwegianQatar AirwaysRyanairSASSingapore AirlinesSun ExpressSwissTAPTurkish AirlinesUkraine InternationalVuelingWizz Air.

Aeroflot

Kolica za bebe nose se u prtljažnom prostoru bez dodatnich troškova. Dijete od 2 godine ima pravo na istu prtljagu kao i odrasla osoba u istoj klasi usluga.

Aer Lingus

Kada putujete s djetetom, možete besplatno uzeti kolica, vrtić za bebe ili autosjedalicu.

Air Canada

Djeca koja putuju uz rezervaciju sjedala imaju isti dodatak za ručnu prtljagu kao odrasli.

Za dijete koje putuje u roditeljskom krilu odrasla osoba može, osim ručne prtljage, uzeti i torbu čija težina ne prelazi 10 kg.

Sklopivim kolicima se može prići ispod ulaza u avion, a zatim će ih pokupiti služba i vratiti odmah nakon slijetanja. Prevoz takvih kolica je besplatan. Ostala pravila primjenjuju se na velike, teške kolice koji se ne mogu lako sklopiti. Takva kolica tretirat će se kao jedan komad prijavljene prtljage.

Putnici u ekonomskoj klasi mogu rezervirati vrtić za bebu koja ne mogu sjediti sama. Iz sigurnosnih razloga njihova težina ne može biti veća od 12 kg.

Vrtići su dostupni samo u određenim zrakoplovima.

Za dijete do 11 godina besplatno možete uzeti dječje sjedalo ili autosjedalicu kao registriranu prtljagu.

 

Air France

Na dugim rutama u klasama Business, Premium Economy i Economy možete naručiti kolijevke u zrakoplovu. Namijenjeni su djeci težine do 10 kg i dužine do 70 cm. Starija djeca mogu putovati u vlastitoj autosjedalici.

Autosjedalica i sklopiva kolica mogu se besplatno uzeti za svako djete .

Za dijete mlađe od 2 godine koje u krilu staratelja, limit za ručnu prtljagu iznosi 12 kg. Ne smije biti veći od 55x35x25 cm. Uz to, možete uzeti drugi komad prtljage do 10 kg besplatno.

Za djecu stariju od 2 godine i one koji putuju u auto sjedalicama, ograničenja prtljage su ista kao i za odrasle.

Air Serbia

Dojenčad do 2 godine koja putuju u krilu svojih roditelja nemaju pravo na ručnu prtljagu. Ostala djeca koja imaju rezervaciju sjedala imaju isti limit za prtljagu kao i odrasli.

Za dijete možete uzeti u zrakoplov sklopiva kolica ili košaru.

U ekonomskoj klasi, djeca do 2 godine i starija djeca imaju pravo na isti limit prtljage kao i odrasli. U poslovnoj klasi možete uzeti 1 komad prtljage težine 23 kg i sklopiva kolica za dijete do 2 godine. Starija djeca imaju jednaku granicu kao i odrasli - maksimalno 2 komada prtljage težine 32 kg. Dimenzije svake prtljage ne smiju prelaziti 158 cm.

American Airlines

Iz sigurnosnih razloga djeca moraju putovati u autosjedalici koja odgovaraju dobi, težini i visini a koja su odobrena za upotrebu u zrakoplovima. Osim prtljage, možete ponijeti i sklopivu dječju kolica i pelene.

Austrian

Autosjedalicu, ako je odobreno za upotrebu u zrakoplovima, može se uzeti u zrakoplov za dijete koje ima rezervirano mjesto za sjedenje. Za dijete mlađe od 2 godine možete uzeti auto sjedalicu, dječja kolica ili nosiljku za bebu.

Belavia

Za dijete, možete uzeti u zrakoplov  sklopiva kolica, nosiljku za bebu ili autosjedalicu.

British Airways

Dijete mlađe od 2 godine može putovati u krilu roditelja ili u auto sjedalici / nosiljici za bebe na sjedalu pored njega. Zrakoplovne tvrtke imaju svoje nosiljice na nekim linijama. Takvu potrebu treba prijaviti što je prije moguće. Za djecu mlađu od 3 godine možete ponijeti vlastito auto sjedalo.

Za djecu do 2 godine možete ponijeti dodatnu torbu  sa stvarima potrebnim tijekom leta (hrana, igračke, pelene itd.). Starija djeca imaju iste limite ručne prtljage kao i odrasli.

Za stariju djecu dopušteni prtljag je isti kao i za odrasle. Za dijete do dvije godine možete uzeti jedan komad registrirane prtljage, sklopiva kolica i auto sjedalicu.

Brussels Airlines

Djeca od 2 do 11 godina imaju iste limite prtljage kao i odrasli.

Za bebe mlađe od 2 godine koje ne zauzimaju vlastito mjesto, možete uzeti dječji nosač ili sklopiva kolica te hranu potrebnu za vrijeme putovanja. Međutim, kao dio prijavljene prtljage za takvo dijete možete uzeti 1 torbu težine do 23 kg (osim tarife Check & Go, gdje uopće nema prijavljene prtljage).Bulgaria Air

Bulgaria Air

Za dojenče do 2 godine možete uzeti 1 komad registriranene prtljage do 10 kg i sklopivi kolica. Za vrijeme leta možete ponijeti dodatnu hranu za bebe.

Cathay Pacific

Za dijete možete uzeti vlastito auto sjedalo koje je namjenjeno koristiti u zrakoplovima ili ga rezervirati prije polaska. To se može učiniti na većini strojeva. Vrtić za bebu do 12 kg dostupno je u svim zrakoplovima.

Delta Airlines

Djeca do 2 godine koja besplatno putuju u krilu svojih roditelja ne smiju uzimati prtljagu. Za djecu koja putuju u krilu roditelja, čiji let košta 10% od uobičajene cijene karata, dopuštena prtljaga iznosi 10 kg. Osim toga, možete uzeti sklopiva kolica.

Starija djeca koja plaćaju najmanje 50% cijene leta za odrasle imaju limit prtljage kao za odrasle.

easyJet

Dojenčad i djeca imaju jednak dopušteni prtljag kao i odrasli - tri predmeta, od kojih svaki podleže naknadi.

El Al

U većini zrakoplova možete rezervirati košaru za dijete do 9 mjeseci. Za dijete do 2 godine možete besplatno donijeti sklopivi dječji kolica, dječji nosač ili auto sjedalicu. Dijete može uzeti najviše 1 komad registrirane prtljage do 10 kg.

Emirates

U slučaju djeteta koje ne zauzima svoje sjedište, odrasla osoba može uzeti jedan dodatni komad registrirane prtljage do 10 ili 23 kg, ovisno o ruti leta. Osim toga, možete uzeti torbicu s hranom za dijete i druge stvari potrebne tijekom leta, čija težina ne prelazi 5 kg. Uz sve to, možete besplatno uzeti i sklopiva kolica ili gondolu.

Na aerodromu u Dubaiju nakon dolaska ili tjekom promjene leta možete koristiti kolica koja će vam olakšati obilazak zračne luke. Dostupna su i kolica za blizance.

Za bebe, tj. djecu mlađu od 2 godine, u zrakoplovu su pripremljeni jastuci i deke i dječji krevetići duljine oko 75 cm. Dječje krevetiće mogu koristiti djeca do 11 kg.

Etihad Airways

Dijete do 2 godine može putovati u krilu roditelja ili na zasebnom sjedalu u prikladnoj autosjedalici. Djeca od 2 do 3 godine moraju putovati u vlastitim autosjedalicama.

Za dojenčad koja ne zauzimaju svoje sjedište, možete uzeti prtljagu do 23 kg (letovi iz/u SAD,  Kanadu i Brazil) ili 10 kg (druge rute). Dopuštenost za ručnu prtljagu je 5 kg u svim smjerovima i klasama rezervacije, ova prtljaga može sadržavati hranu za bebe i druge predmete potrebne tokom leta.

Eurowings

Dojenčad do 2 godine mogu putovati u krilu roditelja po fiksnoj cijeni od 15 EUR po letu. Djeca do 11 godina i novorođenčad kojima je kupljeno zasebno sjedalo, koriste 20% popusta. Za svako dijete u cijenu leta je uključeno: sklopivi kolica, autosjedalica ili nosač za bebe.

Finnair

Dojenče do 2 godine može putovati u krilu odrasle osobe ili na sjedalu pored njega u posebnoj autosjedalici.

Bez obzira na klasu putovanja, dojenče koje putuje u krilu odrasle osobe ima pravo na 1 predmet registrirane prtljage do 23 kg, te sklopivu kolica i sigurnosno sjedalo .

Dijete koje putuje u svojoj autosjedalici, na odvojenom mjestu, ima isto ograničenje prtljage kao i odrasla osoba, a uz to su i sklopiva kolica i autosjedalica.

Dojenčad mlađa od 6 mjeseci mogu koristiti dječje krevetiće u avionu za vrijeme leta. Dječji krevet mora biti rezerviran unaprijed. Namjenjen za djecu visine do 70 cm i težine ne više od 11 kg.

Jet2.com

Za dijete do 2 godine, koje putuje u krilu roditelja nije dopuštena dodatna prtljaga.

Za svako dijete možete uzeti, sklopiva kolica i autosjedulicu  kao dio prijavljene prtljage po cijeni leta, pod uvjetom da njihova ukupna težina ne prelazi 10 kg. Oprema će se odvesti  u prtljažni prostor zrakoplova, pod uvjetom da za to ima mjesta. U suprotnom slučaju, dječija kolica  i autosjedalice bit će poslani sljedećim letom. Ako je masa opreme veća od 10 kg, razlika će se tretirati kao višak prtljage s potrebom dodatnog doplatka.

LOT

Dijeca do 2 godine koja putuje u krilu roditelja ima pravo na jedan komad besplatne prtljage do 23 kg i maksimalne dimenzije 158 cm bez obzira na rutu i klasu leta. Sklopiva kolica može se uzeti u okviru prtljažnog limita.

Lufthansa

 

Djeca mlađa od 2. Koja putuju u krilu roditelja, ima prawo na jedan komad besplatnog prtljage težine do 23 kg, bez obzira na rutu leta i odabrane klase leta. Starija djeca imaju iste granice prtljage kao i odrasli. Jedna nosiljka za bebu, autosjedalica ili sklopiva kolica mogu se osigurati kao dio ručne prtljage za jedno dijete.

Za povećanu sigurnost, djeca do 7 godina mogu putovati u svojim autosjedalicama besplatno. U slučaju dojenčadi to zahtijeva kupnju mjesta za dijete (jer ono neće putovati u krilu roditelja).

Autosjedalica mora biti u dobrom stanju i udovoljavati svim standardima. Ako se u zrakoplovu ne bude moguće instalirati, sjedalo će biti prijavljeno kao registrirana prtljaga, uz dodatnu naknadu.

Norwegian

Djeca do 2 godine  koja ne zauzimaju odvojeno mjesto, samo putuje u krilu roditelja, nema prava na ručnu prtljagu. Za dojenčad, možete uzeti samo u avion hranu potrebnu za vrijeme putovanja. Limit za registriranu prtljagu je 5kg.

Može biti u zasebnoj torbi ili biti dio registrirane prtljage odrasle osobe s kojom dijete putuje (dakle ograničenje prtljage odraslih povećava se za 5 kg).

Za drugu djecu, limit prtljage identične su odraslim osobama.

Za svako dijete do 11 godine mogu se besplatno koristiti sklopiva kolica ili autosjedalica.

Qatar Airways

Za svako dijete do 11 godina možete uzeti besplatno jedan komad sklopive kolica. Za dijete do 2 godine koje putuje u krilu roditelja možete uzeti jednu torbicu težine do 10 kg ili dimenzije 50x37x25 cm kao ručnu prtljagu.

Težina dopuštene registrirane prtljage ovisi o klasi i ruti putovanja. Na rutama iz i do Argentine, Brazila, Kanade i SADa u prvoj i poslovnoj klasi, možete uzeti 1komad prtljage s maksimalnom težinom od 32 kg. U ekonomskoj klasi na istim rutama, ograničenje je 23 kg. Međutim, na svim drugim linijama u svakoj klasi rezervacije, ograničenje je isto – jedan komad prtljage do 10 kg.

Ryanair

Skrbnik može besplatno transportirati jedna kolica za svaku djecu i jedan komad od sljedećih predmeta: autosjedalica, baza za autosjedalicu ili turistički krevetić. Dva komada dječjeg pribora koji se prevoze besplatno mogu se označiti u zračnoj luci na točki prtljage, koja je zatvorena 40 minuta prije planiranog odlaska.

Kolica se također mogu dati na ulazu u zrakoplov.

Bebe mlađe od 2 godine mogu putovati u autosjedalici. U tom slučaju morate rezervirati mjesto kao i za starije dijete. Zatim možete uzeti u zrakoplov ručnu prtljagu do 10 kg i drugu malu torbicu te postoji  mogućnost kupnje registrirane prtljage.

SAS

Dijete mlađe od 2 godine može putovati u krilu roditelja ili u vlastitoj autosjedalici. U ovome slučaju treba rezervirati mjesto kao i za starije dijete. Dijete koje putuje u krilu roditelja nema pravo na ručnu prtljagu, samo na  registriranu prtljagu do 23 kg.

Autosjedalica u kojoj dijete ne putuje smatra se jednim komadom prijavljene prtljage i nosi u prtljažnom prostoru zrakoplova. Sklopiva kolica za dijete mlađe do 2 godine mogu se besplatno prevoziti, a za stariju djecu kolica se tretira kao jedan komad prtljage.

Singapore Airlines

Za dijete u dobi od 6 mjeseci do 3 godine nakon kupnje zasebnog sjedala možete uzeti autosjedalicu prilagođenu za upotrebu u zrakoplovu.

Dojenčad s težinom do 14 kg i visinom do 70 cm mogu se staviti u poseban koš za nošenje tijekom leta. Njihov broj u zrakoplovu je ograničen, presudan je princip "prvi dođe, prvi posluži", stoga je najbolje naručiti gondolu prilikom rezervacije.

Sun Express

Za dojenčad do 2 godine može se besplatno preuzeti  prtljaga težine 15 kg (domaći letovi) ili 20 kg (međunarodni letovi), autosjedalica i sklopiva kolica. U zrakoplovu se djeca može prevoziti u vlastitim autosjedalicama, pod uvjetom da su prikladna za upotrebu u zrakoplovima.

Swiss

Dijete do 2 godine može putovati u krilu roditelja ili u vlastitoj autosjedalici. Dijete do 11 godina također može putovati u autosjedalici.

Za djecu do 8 mjeseci, težine ne više do 11 kg, na raspolaganju su krevetiće za spavanje na daljinskim rutama u svim klasama i u poslovnoj klasi na europskim rutama.

TAP

Djeca mlađa od 5 godina mogu putovati u svom autosjedalici ako je prilagođena za upotrebu u zrakoplovima. Djeca mlađa do 2 godine koja nema plaćenog mjesta u avionu mogu se smjestiti u poseban krevet, koji je dostupan u avionu. Krevet je prilagođen ya djecu s težinom do 10 kg i visinom do 70 cm. Broj kreveta je ograničen, zbog toga treba unaprijed obavijestiti o potrebi korištenja odmah prilikom rezervacije.

Turkish Airlines

Dječje sjedalo može se uzeti u zrakoplov ukoliko je kupljeno mjesto za djecu. Također možete besplatno uzeti sklopiva kolica koja će se pokupiti na ulazu u zrakoplov i vratiti odmah po dolasku. Za djecu do 2 godine koja putuju u krilu svojih roditelja može se uzeti jedan komad prijavljene prtljage do 10 kg.

Ukraine International

Dojenčad do 2 godine mogu putovati u krilu roditelja. Od 6 mjeseci mogu putovati u vlastitoj autosjedalici prilagođenoj za upotrebu u zrakoplovima. Ali tada trebate kupiti odvojeno mjesto za svoje dijete.

Košarica za bebe može se uzeti za let na dugim rutama nakon prethodne obavijesti o takvoj potrebi tijekom rezervacije. Međutim, ne može se koristiti za vrijeme leta, tretirat će se kao ručna prtljaga.

Sklopiva kolica mogu se besplatno preuzeti za dijete do 2 godine.

Vueling

Za dijete do 2 godine u  cijeni leta može se uzeti sklopiva kolica koja će se prije ukrcavanja u avion sakriti u prtljažnom prostoru i vratiti odmah nakon slijetanja.

Wizz Air

Odrasla osoba koja putuje s djetetom mlađim od 2 godine može, osim vlastite ručne prtljage, u zrakoplov uzeti i sklopiva kolica ili mali krevetić.

 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!