Izbornik

Prijava za let u zračnoj luci

Prijava za let u zračnoj luci

Prijava za let u zračnoj luci je proces tijekom kojeg putnik, nakon dolaska u zračnu luku, predaje prtljagu koju ne želi ili, sukladno propisima aviokompanije s kojom putuje, ne smije unijeti u avion. Nakon što preda prtljagu, putnik dobiva ukrcajnu propusnicu (engl. boarding pass). Ukoliko postoji mogućnost, preporučujemo uslugu prijave za let putem Interneta – praktičnije je, a u zračnu luku možete u tom slučaju doći kasnije.

Šalteri za prijavu za let

Nakon što stignete u zračnu luku, sve detalje vezane uz prijavu za Vaš let možete saznati na šalterima za informacije. Relevantne informacije objavljuju se također na informativnim pločama, najčešće smještenim u neposrednoj blizini prostora za predaju prtljage, odnosno šaltera za prijavu za let.

Pažnja!

U zračnu luku trebate doći 2 sata prije planiranog polaska aviona.

Procedura prijave za let

 1. Pronađite šalter za prihvat putnika s oznakom Vaše aviokompanije.
 2. Pripremite važeću osobnu ispravu (npr. putovnicu) i broj rezervacije Vaše avionske karte (kod) ili tiskanu avionsku kartu (ukoliko je imate).
 3. Na šalteru za prijavu za let potrebno je predočiti ogovarajuće dokumente i predati registriranu prtljagu, koja će biti izmjerena i proslijeđena u avion.
 4. Nakon što predočite dokumente i prijavite prtljagu, dobit ćete ukrcajnu propusnicu (boarding pass).
 5. Nakon završene procedure prijave za let, uputite se prema sigurnosnom pregledu.
 6. Prilikom sigurnosnog pregleda svaki putnik mora predmete poput ključeva, telefona, remena, električnih i elektronskih uređaja, kao i kapute, jakne i šalove, staviti u sigurnosne kutije na pokretnoj traci.
 7. Nakon završenog sigurnosnog pregleda možete nastaviti do svog izlaza, odakle ćete se ukrcati u avion. Vrijeme početka ukrcavanja u avion prikazano je na Vašoj ukrcajnoj propusnici. Osoblje zračne luke će Vas pravovremeno obavijestiti kada počne ukrcavanje u avion.

Pažnja!
Neke aviokompanije posebno naplaćuju prijavu za let na šalteru i tiskanje ukrcajne propusnice (npr. Ryanair). Detaljne informacije o dodatnim troškovima mogu se pronaći u Općim uvjetima i cjeniku Vašeg prijevoznika. Putnik je dužan upoznati se s Općim uvjetima i pravilima aviokompanije s kojom putuje.

Samouslužni šalter za prijavu u zračnoj luci

Kako biste izbjegli čekanje u redovima za šaltere za prijavu za let, možete koristiti samouslužne kioske za prijavu koje možete pronaći u većini međunarodnih zračnih luka.

Detaljno objašnjenje:

 1. Locirajte samouslužni kiosk za prijavu za let – na web stranici zračne luke možete pronaći informacije o lokaciji uređaja.
 2. Unesite podatke iz identifikacijske isprave koju ste koristili prilikom kupnje karte, kao i broj rezervacije (kod).
 3. Ukoliko uređaj to dozvoljava, možete odabrati sjedalo u avionu. U suprotnom, sustav će Vam ga dodijeliti automatski.
 4. Tiskanu verziju ukrcajne propusnice ponesite sa sobom – bit će Vam potrebna prilikom ukrcavanja u avion.

Pažnja!
U pojedinim zračnim lukama korištenje samouslužnih kioska za prijavu za let dozvoljava se isključivo ukoliko putujete samo s ručnom prtljagom.

Velike zračne luke opremljene su samouslužnim uređajima za prijavu registrirane prtljage. Za potrebe samostalne prijave dobit ćete posebnu etiketu ili naljepnicu kojom ćete označiti prtljagu. Kofer mora biti označen i predan na šalteru za brzu predaju prtljaga.

Samouslužna prijava za let u zračnoj luci je besplatna.


Prijava za let – ekonomski razred

Putnici redovnih aviokompanija, koji su kupili kartu za let u „ekonomskom razredu“, mogu birati između nekoliko metoda prijave za let:

 • Prijava za let na šalteru u zračnoj luci
 • Prijava za let pomoću Samouslužnog kioska
 • Prijava za let putem Interneta
 • Prijava za let telefonskim putem (usmenim putem ili prijenosom podataka)

Mogućnost prijave za let telefonskim putem pružaju samo neke od aviokompanija - jedna od njih je poljska nacionalna aviokompanija LOT koja nudi uslugu usmene prijave putem telefonskog poziva. Razlog tome je jednostavnost i pristupačnost prijave putem Interneta koja omogućuje putnicima da izbjegnu čekanje u dugim redovima za prijavu i slobodno odmah nakon dolaska u zračnu luku ostave prtljagu na šalteru za brzu predaju istog te izravno upute se prema sigurnosnoj kontroli. Podsjećamo da bez obzira na odabrani način prijave za let putnici su obvezni proći sigurnosnu kontrolu.

Prijava za let – prvi razred

Putnicima koji su rezervirali sjedalo u prvom razredu redovne aviokompanije osiguravaju posebne šaltere za predaju prtljage (u pojedinim aviokompanijama ovo vrijedi i za putnike poslovnog razreda). Zahvaljujući takvim pogodnostima putnici koji putuju „prvim razredom“ mogu računati na brz i ugodan proces obavljanja formalnosti u zračnoj luci. Šalteri za prijavu na let i prostor za sigurnosnu provjeru namijenjeni putnicima „prvog razreda“ su dobro označeni.

Osobe koje putuju „prvim razredom“ mogu prijaviti se za let putem Interneta, samouslužnog kioska u zračnoj luci ili, ukoliko je ova usluga dostupna, putem pametnog telefona. Primjerice, British Airways korisnicima pametnih telefona nudi opciju prijave za let putem prijenosa podataka: putnik na taj način dobiva bar kod (crtični kod) ukrcajne propusnice koji, ukoliko to želi, može otisnuti pomoću mobilnog pisača. Ova usluga još uvijek nije dostupna kod svih aviokompanija, ali postaje sve popularnija.


 

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!