Jelovnik

Online prijava za let: O čemu se radi?

Online prijava za let: O čemu se radi?

Online prijava za let je prijava koju obavljate putem Interneta. Alternativa za online prijavu je obična prijava u zračnoj luci.

Pažnja!

U slučaju kupnje karata kod popularnih aviokompanija Ryanair, Wizz Air ili EasyJet bolje je odabrati opciju online prijave jer prijava na aerodromu podliježe dodatnoj naplati.

Što je prijava za let i zašto je treba izvršiti?

Kako bi mogao zauzeti mjesto u avionu, svaki putnik mora imati ukrcajnu karte/propusnicu (sama karta nije dovoljna za ukrcaj!) generiranu prilikom prijave za let. Postoje dva načina prijave:

 • Online – pomoću Internet obrasca u koji je potrebno unijeti tražene podatke, a nakon generiranja ukrcajne karte, ispisati je i ponijeti sa sobom u zračnu luku (detalje u nastavku članka)
 • U zračnoj u luci – na određenom šalteru za prihvat putnika i prtlljage ili pomoću automata za prijavu za let – u ovom slučaju ukrcajnu kartu ispisuje član osoblja aviokompanije ili automat (više u članku na temu prijave u zračnoj luci – add link to an article about the airport check-in)

Svaki putnik može imati samo jednu ukrcajnu kartu, popunjenu podacima koje traži aviokompanija. Štoviše, vrsta i količina traženih podataka može varirati ovisno o ruti, što je izravno povezano s karakteristikama viznih sustava u određenim državama. Obično prilikom prijave potrebno je navesti ime i prezime putnika, vrstu i broj putne isprave (osobna iskaznica ili putovnica) te po potrebi dodatne podatke kao što su država i datum izdavanja i rok važenja. Podudarnost podataka u ukrcajnoj karti i putnim ispravama provjerava se prilikom sigurnosne kontrole. U slučaju nepodudaranja podataka putniku će biti odbijen ukrcaj.

Osim toga, prilikom prijave dodjeljuje se mjesto u avionu – broj mjesta nalazi se na ukrcajnoj karti.

Je li davanje svojih osobnih podataka prilikom prijave neophodno? Da. Prilikom rezerviranja avionske karte potrebno je navesti imena i prezimena putnika, datume rođenja i kontakt podatke. Ukrcajna karta sadrži pak detaljnije podatke, što proizlazi iz postojećih sigurnosnih zahtjeva.

Povrh toga, s obzirom na to da u periodu između kupnje karte i leta traženi podaci mogu su promijeniti (primjerice uslijed idavanja nove putovnice s drugim brojem), prijava obično počinje izravno prije leta ili u slučaju online prijave najviše nekoliko dana prije polijetanja.

Pažnja! Svaki putnik je dužan ponijeti ukrcajnu kartu sa sobom, ispunjenu traženim podacima, te identifikacijsku ispravu koja će potvrditi točnost navedenih osobnih podataka.

eSky olakšava prijavu za let

Korisnicima koji su rezervirali karte za letove s aviokompanijama Ryanair, Wizz Air ili EasyJet, eSky omogućuje prijavu preko webstranice eSky.hr. Istu možete izvršiti nakon što dobijete avionsku kartu, u roku od 30 (ukoliko ste rezervirali određeno mjesto u avionu) dana ili od 48 sati (ukoliko nemate rezervaciju mjesta) do 3 sata prije planiranog polijetanja (Wizz Air) ili od 2 dana do 2 sata prije polijetaja (Rynair). Ukoliko odlučite se za rezervaciju određenog mjesta u avionu Rynair, prijavu moći ćete izvršiti čak 60 dana prije leta.

Ostale aviokompanije koje nude uslugu online prijave:

 • Air Baltic – od 5 dana prije leta do završetka prijave za let na aerodromu
 • Alitalia (vrijedi samo za tarifu Light) – od 24 do 2 sata prije leta
 • Ukraine International Airlines – od 48 sati (osim letova iz Amsterdama i rute Kijev-Bruxelles, te čarter letova, za koje vrijedi rok 24 sata prije leta te letova iz Bruxellesa, Geneve i Zuricha za koje vrijedi rok 18 sati prije leta) do 1 sat prije leta (osim letova iz Tel Aviva i Zaporožja kod kojih prijava zatvara se 3 sata prije leta). Online prijava na ruti Kijev-Riga i Riga-Kijev se naplaćuje dok na svim ostalim rutama je besplatna. Od 1. listopada 2017. putnicima UIA aviokompanije (osim putnika međukontinentalnih letova i letova iz Klajpede) naplaćuje se dodatna naknada za prijavu u zračnoj luci!
 • AirAsia (vrijedi samo za domaće letove) – od 14 dana do 4 sata prije leta (o slučaju AirAsia X) ili do 1 sata prije leta (AirAsia)
 • Spirit Airlines – od 24 sata do 1 sat prije leta
 • Jet2.com – od 28 dana do 5 sati prije leta
 • El Al. – od 24 sata do 3 sata prije leta.

U ostalim slučajevima prijava vrši se na standardan način, u zračnoj luci. Putnici dobivaju svoje ukrcajne karte bez naknade, na šalterima za prijavu za let (najkasnije 2 sata prije leta).

 

Link za online prijavu naći ćete u e-mail poruci koju ćete dobiti od eSky

Ovisno o tome jeste li kupili dodatnu uslugu eSky, za let se možete prijaviti na dva načina.

Putnici koji su kupili uslugu online prijave

Ukoliko odlučite se za dodatnu uslugu Online prijave (što možete učiniti prilikom rezerviranja avionske karte na našoj webstranici), u e-mailu s elektronskom kartom dobit ćete poveznicu za obrazac prijave za let. Podatke potrebne za prijavu možete unijeti još prije nego Vaša aviokompanija omogući prijavu (obično 2-4 dana prije leta). Naši konzultanti pobrinut će se za cijeli proces i dovršit će prijavu u Vaše ime. U roku od 48 do najkasnije 8 sati prije leta poslat ćemo Vam ukrcajne karte koje trebate ispisati prije dolaska u zračnu luku.

Putnici koji nisu kupili uslugu online prijave

Ukoliko ne kupite uslugu online prijave za let, nakon rezervacije putem e-maila uz elektronsku kartu dobit ćete samo obavijest o terminu u kojem ćemo Vam poslati poveznicu za obrazac prijave za let. U ovom slučaju šaljemo je tek nakon što Vaša aviokompanija pokrene proceduru prijave (primjerice, u slučaju aviokompanije Ryanair prijava počinje 48 sati prije leta). Kad dobijete poveznicu za obrazac, čim prije ispunite tražene podatke, a dobivenu ukrcajnu kartu ispišite i ponesite sa sobom u zračnu luku.

Pažnja! Kartu ispišite odmah ili je spremite na USB sticku, mobitelu i sl. pa je ispišite kasnije, no obavezno ponesite je sa sobom u zračnu luku kako biste bez poteškoća mogli prijaviti prtljagu te proći sigurnosnu kontrolu i kontrolu putovnica! Uz ukrcajnu kartu obavezno ponesite identifikacijsku ispravu koju ste iskoristili za prijavu za let. Zbog neposjedovanja ukrcajne karte možete biti kažnjeni visokom novčanom kaznom, a u krajnjem slučaju bit će Vam zabranjen ulazak u avion.

Ne mogu se prijaviti. Što da radim?

 • Provjerite niste li dobili e-mail poruku s novim redom letenja i novom poveznicom za prijavu za let.
 • Ukoliko rezervacija odnosi se na veću grupu putnika, nemojte prijavljivati više od nekoliko putnika odjednom.
 • Ukoliko prijavljujete više putnika odjednom, sesija pregledavanja može završiti prije nego uspijete dovršiti proceduru prijave. Ovo je mehanizam zaštite Vaših osobnih podataka.

Odaberite online prijavu uz eSky

Online prijava za let je usluga koju možete kupiti na eSky.hr prilikom rezervacije avionske karte (dostupno kod određenih aviokompanija). Ovo je vrlo praktično rješenje zahvaljujući kojem ne morate se brinuti o terminu u kojem Vaša aviokompanija otvori mogućnosti prijave za let. Sve formalnosti vezane za prijavu u Vaše ime obavit će konzultanti eSky.

Nakon što kupite uslugu dobit ćete poveznicu za obrazac koji trebate ispuniti osobnim podacima potrebnim za prijavu. Nakon što unesete i potvrdite tražene podatke, najkasnije 8 sati prije leta dobit ćete e-mail poruku s ukrcajnim kartama. Obavezno ih ispišite i ponesite sa sobom u zračnu luku.

Pažnja! Usluga online prijave kod eSky dostupna je za letove popularnih aviokompanija. Možete je odabrati prilikom rezerviranja avionske karte.

Izmjena rezervacije nakon prijave za let

Aviokompanije Ryanair, Wizz Air i Easy Jet omogućuju izmjenu datuma leta ili prezimena putnika čak nakon što se prijavite za let. Trošak tzv. ponovnog otvaranja karte iznosi 15 EUR/15 GBP po putniku/letu. Izmjene mogu se uvesti sukladno pravilniku i cjeniku aviokompanije, u određenim vremenskim okvirima.

Pažnja!
Putnici koji su se prijavili online, a putuju s registriranom prtljagom, nisu oslobođeni obveze standardne prijave prtljage u zračnoj luci.


Nemojte zaboraviti!

 • Nakon što se prijavite za let, izmjene rezervacije više nisu moguće (osim u slučaju aviokompanija Ryanair, Wizz Air i Easy Jet).
 • Putnici prilikom kontrola u zračnoj luci obvezni su posjedovati ispisane ukrcajne karte.
 • Ukrcajne karte mogu biti ispisane crno-bijelo.
 • Svaka ukrcajna karta mora biti ispisana na posebnom listu papira tj. tako da je jedna strana lista prazna.
 • Putnici su obvezni posjedovati identifikacijske isprave koje su upotrijebili za online prijavu za let.

Uputi i predlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.hr.

Sadrži li ovaj članak informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Zahvaljujem na Vašem mišljenju!